Petrescu: Sunt bani pentru salariile angajaţilor UEF în cartoteca CEO

UEF Motru este în insolvenţă încă din luna februarie. Angajaţii au salariile neplătite din decembrie. Ilie Petrescu, directorul uzinei, spune că salariile pe două luni vor fi plătite din Fondul de Garantare, la solicitarea lichidatorului judiciar. Pentru salariile din luna februarie, Petrescu a dat asigurări că sunt bani suficienţi în cartoteca CE Oltenia. Ar fi vorba de circa 500.000 de lei, bani pe compania ar trebui să-i plătească pentru lucrările prestate. Pe data de 31 martie expiră detaşarea lui Ilie Petrescu la UEF Motru. Acesta spune că va reveni la fostul său loc de muncă de la Jilţ Nord.

Rep.: Care este situaţia UEF Motru în momentul de faţă?

I.P.: Suntem în insolvenţă cerută de CEO, începând cu data de 15 februarie. Uzina are doi administratori: Scorţariu, desemnat administrator special din partea CEO, şi lichidatorul juridic, Emanoil Ciobanu. Lichidatorul judiciar pregăteşte un plan de reorganizare. Dacă CEO face o analiză serioasă pe partea de dezvoltare, nu sunt probleme atât de grave pentru UEF. Problema e să fie voinţă pentru că depindem de CE Oltenia. Dacă CEO nu dă lucrări suficiente pentru salarii, pentru producţie nu se poate face nimic.

Rep.: Dar sindicaliştii vorbesc deja de faliment...

I.P.: Sindicaliştii au forţat nota tot timpul. În momentul în care au dat unitatea în judecată că nu şi-au câştigat drepturile, am plătit şi executorii, din veniturile aduse de societate. Societatea nu a putut să dea atâţia bani şi la executori şi la drepturile salariale. Eu le-am propus că facem eşalonări pentru plăţile câştigate în instanţă, dar nu au vrut.

 Rep.: Angajaţii au salariile neplătite din luna decembrie. Ce se poate face?

I.P.: Am discutat cu domnul Ciobanu, iar pentru salariile din lunile decembrie şi ianuarie, se va merge pe Fondul de Garantare. Îl rog pe domnul Ciobotărică să ne ajute cu salariile din luna februarie pentru că este o situaţie tensionată la UEF Motru, oamenii fac naveta, au probleme cu copiii. Am vorbit şi domnul Scorţariu să ne dea banii pe luna februarie. Miercuri se discută cu domnul Ciobotărică despre această situaţie. Noi în cartotecă la CEO avem aproape 500.000 de lei, sunt bani suficienţi pentru darea salariilor pe luna februarie. Aceşti bani sunt din desnisipări, funcţionare pompe, sunt lucrările efectuate de noi pentru CEO. Procedura cu Fondul de Garantare durează cam 45 de zile, iar oamenii nu mai pot să aştepte, de asta insistăm ca CEO să ne dea banii pentru luna februarie. Este posibil să aibă loc şi proteste pentru că la UEF Motru este o situaţie foarte tensionată. Imaginaţi-vă cum ar fi să nu dea CEO trei luni de zile banii salariaţilor.

 Rep.: În ceea ce vă priveşte veţi rămâne în cadrul UEF Motru, ţinând cont că deja există un administrator din partea CEO?

I.P.: Eu sunt detaşat până la data de 31 martie, în 31 martie îmi încetează detaşarea, iar apoi mă întorc la locul de muncă, pe care l-am avut. Mai exact, cu data de 1 aprilie mă întorc la Jilţ Nord, pe postul de inginer la Protecţia Muncii. 

Vizualizări: 742

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: