Cum devine CE Oltenia eficient: Închidem cariere și facem disponibilizări

Vestea despre cum va deveni eficient Complexul Energetic Oltenia nu este decât o sabie cu două tăișuri. Cel puțin asta dă de înțeles o voce din rândul sindicatelor. Președintele Federației Naționale Mine Energie susține că eficiența va avea un preț mare: pierderea de locuri de muncă. Mii de mineri și energeticieni vor ieși la pensie, dar în locul lor nu vor fi angajați tinerii acestui județ.

Dumitru Pîrvulescu a explicat că anunțurile privind menținerea companiei pe linia de plutire și chiar transformarea sa într-una eficientă nu îl bucură. Dimpotrivă. Sunt anunțate închideri de capacități și, automat, se renunță la locuri de muncă, explică sindicalistul. “Una este viitorul unei companii vorbind managerial și alta este viitorul unei companii privind numărul de salariați, veniturile și condițiile de muncă ale salariaților. Cele două nu prea se leagă. Compania va deveni eficientă, dar cum? Închizând capacități și renunțând la locuri de muncă. Pe mine, ca sindicalist, nu mă mulțumește chestia asta. Chiar dacă aparent salvăm restul locurilor de muncă”, a declarat liderul FNME, Dumitru Pîrvulescu.

Mai mult, liderul FNME a adăugat că producătorul de energie va pierde în jur de cinci mii de locuri de muncă în următorii ani. „Vor fi pensionări pe cale naturală, cât și disponibilizări. Va rămâne Gorjul cu un minus de cinci mii de locuri de muncă și se va vedea și în bugetul primăriilor, și în bugetul agenților economici din Gorj. În multe se va vedea. Dumnezeu știe care este substratul trecerii pe gaze așa, dintr-o dată. 2050 înseamnă zero emisii, prin Green Deal, adică lipsă gaz. Ce să mai înțelegem?”, s-a mai întrebat Pîrvulescu, la Radio Infinit.

Oficialii companiei energetice au anunțat că singurele cariere care se vor închide până în anul 2025 sunt acelea care își vor epuiza resursele în această perioadă sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari. În această situație se regăsesc carierele Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. 

Vizualizări: 4,533

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: