Pîrvulescu nu semnează actul adițional. “Nu vreau să lăsăm loc la abuzuri”

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, nu a semnat actul adițional la contractul colectiv de muncă din Complexul Energetic Oltenia. Acesta a explicat că nu poate accepta propunerea administrației, ca locul de muncă să nu mai fie definit ca acum, pe fiecare carieră minieră, ci pe bazin minier. “Nu vreau să lăsăm loc la abuzuri”, a explicat Pîrvulescu. Acesta este acuzat de liderii celorlalte federații că blochează astfel acordarea unei majorări salariale de câteva zeci de lei.

Liderul FNME și-a explicat însă decizia și spune că pentru “doi lei” nu poate deschide calea administrației spre comiterea unor abuzuri.

Pîrvulescu a spus că, în prezent, locul de muncă al unui miner este la cariera la care lucrează. Pe propunerea din actul adițional, locul de muncă ar fi legat de bazinul minier, ceea ce ar da posibilitatea administrației să mute oamenii după cum dorește, chiar de la o zi la alta.

Președintele FNME nici nu crede că o astfel de prevedere ar sta în picioare, câtă vreme în noua organigramă sunt trecute Sucursala Minieră și unitățile miniere de carieră, bazinele miniere nefiind puncte de lucru. “Potrivit legii, unitatea este obligată să păstreze un exemplar al CIM (n.r. - contractul individual de muncă) la locul de muncă. Unde va fi păstrat contractul celui care azi lucrează la Roșia, mâine la Tismana și așa mai departe?”, a spus Pîrvulescu.

Liderul sindical susține că nu va semna niciodată un contract cu drepturi sub cele prevăzute în legislația în vigoare și că pentru el este de neînțeles de ce o fac celelalte federații. Acesta este de acord cu faptul că salariații pierd pentru moment acei 70 de lei, dar spune că nu poate deschide calea abuzurilor. “Pentru doi lei, că două litere înseamnă de fapt acea sumă, federația noastră nu poate să accepte să deschidă calea spre abuzuri. Poate nu mă aștept la abuzuri de la domnul Burlan, dar vine mâine un nebun care o să poată să taie și să spânzure în companie, pe semnătura noastră”, a explicat Pîrvulescu.

Liderul FNME a spus că va semna actul adițional dacă va fi scoasă prevederea referitoare la locul de muncă. În caz contrar, așteaptă ieșirea din starea de alertă pentru a trece la acțiuni de protest.

Adrian Marciuc, vicepreședintele Federației Univers, îl acuză pe Pîrvulescu de faptul că nu semnează de supărare că va fi închisă cariera Peșteana. “Oricum va fi închisă”, a replicat liderul FNME, explicând însă că nu îi este indiferent ce se va întâmpla cu oamenii după aceea. Alți lideri sindicali, cum ar fi Eugen Iovan de la Turceni și Gabriel Căldărușe de la SMEO, l-au acuzat de jocuri politice, acuzație de asemenea respinsă de liderul FNME.

Vizualizări: 5,738

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: