Pisc (BNS): CEO a depus, la întâlnirea cu FMI, un plan de restructurare

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădeanu, a participat la întâlnirea Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), unde s-a hotărât soarta companiilor din România. În ceea ce priveşte CE Oltenia, Pisc spune că privatizarea majoritară a fost scoasă din discuţie, dar compania a depus un plan de restructurare. 2400 de angajaţi până în 2018.

Reporter: Aţi participat la întâlnirea cu FMI. Ce s-a discutat acolo? S-a vorbit şi despre un program de restructurare la CE Oltenia?

Ion Pisc Scrădeanu: Subiectul restructurării nu a fost discutat la întâlnirea cu FMI. Cele trei organizaţii că pricina, FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană au reiterat faptul că decizia aparţine Guvernului României, au cerut eficientizarea companiilor şi regiilor de stat,  nu disponibilizarea de personal. Dar pot să vă spun că CE Oltenia a înaintat un program de disponibilizări începând cu 2014, deci nu vor fi concedieri în 2013. Planul de eficientizare este pe perioada 2014-2018 şi vor fi disponibilizare câte 600 de salariaţi pe an.

Rep.: Dacă vor fi disponibilizări se va uza de ordonanţa 36. Are Guvernul bani pentru plăţile compensatorii?

I.P.S.: Da, Blocul Naţional Sindical susţine ideea că oamenii trebuie să primească aceste plăţi compensatorii. O să avem o întâlnire cu Ministerul Economiei, Departamentul de Energie, Ministerul Telecomunicaţiilor, Ministerul Finanţelor la care sperăm că Guvernul va clarifica situaţia financiară. Eu nu cred că Guvernul ar fi lansat această lege fără să se asigure că există surse financiare.  

Rep.: Credeţi că se rezolvă problemele companiei prin concedieri?

I.P.S.: Nu disponibilizările sunt problema, ci eficientizarea activităţii. În primul rând cele 12 grupuri energetice al CE Oltenia pot oricând să livreze în sistemul energetic naţional până la 2000 de MW în condiţii de competitivitate. Costurile de producţie în CE Oltenia sunt sub costul de producţie al altor unităţi de acelaşi fel. CE Oltenia are o mare hibă. Exploatările miniere au în buget o producţie de 29 de milioane de tone de cărbune. E dureros când constaţi că se consumă până la 18 milioane de tone, iar diferenţa până la 29 se duce către alte centrale care nu plătesc. Iată de ce are o mare problemă. Are un blocaj de 900 de miliarde. E uşor să produci, e greu să vinzi.  

Rep.: Nu este loc în piaţă pentru CE Oltenia.

I.P.S.: Trebuie să se insiste asupra modalităţii de exportare a energiei şi a reorganizării sistemului energetic care să aibă la bază un mix de energie. Asta e practica ce a dat rezultate în aşte ţări, mix de energie.

Rep.: Au fost discuţii despre privatizarea CE Oltenia?

I.P.S.: Nu. A fost scoasă din discuţie şi a fost introdusă privatizarea majoritară a Complexului Energetic Hunedoara. La CE Oltenia a rămas în picioare listarea la bursă a 15% din acţiuni.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: