Plătit de ţigani să devină patron la o firmă evazionistă

Un dosar de evaziune fiscală, aflat pe rolul Tribunalului Gorj, scoate la iveală o reţetă cât se poate de simplă folosită de patronii unor firme din judeţ pentru a se eschiva de la plata taxelor şi impozitelor către stat.

Doi afacerişti romi, Saiuz şi Bogdan Alberto Bonculescu, sunt inculpaţi într-un dosar în care sunt acuzaţi de evaziune fiscală, firmele lor fiind acum falite. La audierile de ieri a fost adus cu mandat şi un martor din Satu Mare, declaraţiile lor fiind pe cât de comice, pe atât de interesante. Cosmin Noje face la vară 34 de ani, dar consumul de alcool îl face să arate mult mai în vârstă. Ieri el a venit în faţa judecătorului Gheorghe Constantinescu mestecând gumă ca la piaţă, magistratul punându-l repede la punct.

Noje este un martor cheie în acest dosar pentru că la începutul lui 2010 a devenit patron la firma lui Saiuz Bonculescu, Pasdoxim SRL Pişteştii din Deal. Domiciliat în satul Solduba numărul 7 din Satu Mare, bărbatul recunoaşte că nu ştie nimic despre Gorj, despre Târgu Jiu şi nici măcar despre Bonculescu. Ieri acesta a fost la un pas faţă în faţă cu Bonculescu, spunând despre el că nu l-a văzut în viaţa lui, deşi fostul patron de la Pasdoxim spunea că ei se cunosc foarte bine. Noje însă avea privirea încurcată rău, declaraţiile făcute ulterior la audieri având menirea să clarifice lucrurile.

Beat la notar, bun de patron

El a povestit că a ajuns să fie implicat în afacerile ţiganilor din Gorj după ce, în Italia, l-a cunoscut pe Ion Mihai, un nume destul de frecvent în etnia minoritară, care l-a sunat în timp ce el se afla la muncă la un bărbat din Bâlteni. „Mihai Ion şi cu unul Stroe (n.r. – Mihai Gheorghe, conform judecătorului de caz), au venit la Bâlteni cu unul Nasic. M-au luat cu maşina spunând că au de făcut o afacere cu mine. Stroe mi-a spus că nu am haine de gală, dar că trebuie să merg cu ei la un notariat ca să facem actele la o firmă şi eu o să câştig o grămadă de bani. Mi-au promis 10.000 de lei la semnătură”, a menţionat Noje, care a precizat că a ajuns cu prietenii săi romi într-un bar din Târgu Jiu, unde a băut până s-a trezit dormind la aceştia acasă, în Meteor…”Are şi faţă de cumpărător de firme”, a comentat, ironic, magistratul de caz în momentul în care Noje a precizat că ţiganii l-au dus la magazinele de la Piaţa Centrală pentru a-i cumpăra haine care să-l facă să pară cât de cât prezentabil. „Mi-au luat o giacă, o cămaşă, o vestă, o pereche de adidaşi şi nişte pantaloni. M-am îmbrăcat la wc, după care am mers la notariat cu Stroe pe care nu-l cunosc nici acum şi care nu este persoana ce mi s-a prezentat azi în sală şi care susţine că mă cunoaşte”, a mai spus martorul din Satu Mare.

Cosmin Noje a menţionat că la notar a semnat o hârtie care i-a fost băgată în faţă, fără să ştie ce semnează. „Băusem înainte trei beri şi 300 de coniac”, a recunoscut acesta. „Consider că am fost indus în eroare, consimţământul fiindu-mi viciat de cantitatea de alcool”, a mai spus bărbatul. El a precizat că nu a preluat niciun act sau ştampilă de la firmă, deşi din acel moment era patron cu acte în regulă, lucru consfinţit şi prin publicarea în Monitorul Oficial a înţelegerii în baza căreia Noje a devenit administrator la o firmă care ulterior s-a dovedit nu doar falită, ci şi evazionistă.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: