Pocăinţă prezidenţială: Iliescu despre sistemul energetic

Fostul preşedinte al PSD şi al României, Ion Iliescu, a vorbit sâmbătă la Congresul social-democraţilor din capitală despre regretele pe care le are în legătură cu divizarea sistemului energetic. Deşi structurile pe care acum le critică au luat naştere în perioada mandatului său, acesta nu aminteşte despre cine a luat deciziile cu pricina. În schimb, democrat-liberalul Ionel Manţog speră ca măcar acum colegii de partid ai lui Iliescu să realizeze importanţa creării Electra şi Hidroenergetica, Ion Călinoiu spunând că, pe mai departe, nu este de acord cu cele două companii.

Fostul preşedinte şi specialist în amenajări hidro şi-a exprimat părerea şi despre situaţia din sistemul energetic naţional. „Eu cred că am greşit când am spart sistemul energetic naţional. Acesta trebuia să lucreze ca un tot unitar”, a rostit Iliescu, fostul preşedinte înfierând cu mânie proletară şi afacerile derulate de „băieţii deştepţi” care intermediază vânzările de energie electrică. De parcă aceste lucruri s-ar fi întâmplat ieri, Iliescu nu a menţionat că şi sistemul energetic, mai ales cel din Oltenia, a fost reorganizat în 2004, an când guvernarea social-democrat a parafat şi contractele cu firmele intermediare în vânzarea de energie, printre care şi una a aliatului conservator Dan Voiculescu.

Manţog vrea pocăinţă de la Călinoiu, Ciurel…

Social-democraţii au trecut sub tăcere vorbele preşedintelui lor de onoare, preferând să insiste pe cum vor mări ei salariile la loc din prima zi de guvernare, deşi este evident că nu au bani pentru aşa ceva. Democrat-liberalul Ionel Manţog, cel care s-a războit din plin cu „băieţii deştepţi” atunci când era secretar de stat în Ministerul Economiei, spune că „sub pulpana” lui Iliescu s-au produs o seamă de afaceri şi s-au luat o serie de decizii de care acesta s-a decis, fără ca la momentul respectiv să fie de acord cu consecinţele nefaste semnalate de PDL. În plus, Manţog e convins că Iliescu ştia absolut tot ce se întâmpla în sistemul energetic pe care îl deplânge acum, mai grav fiind că reprezentanţii PSD nici acum nu sunt de acord cu reorganizarea sistemului despre care şeful lor spune că nu este unul bun.

„Iliescu a avut la dispoziţie toate analizele de specialitate, toate informaţiile de la serviciile de specialitate pe care le coordona şi a ştiut mereu că, sub pretextul reformării sistemului energetic, se produce o mare hoţie şi un atentat la siguranţa naţională. Această pocăinţă târzie nu s-a produs decât în faţa evidenţei, respectiv în momentul în care înfiinţarea celor două companii nu mai poate fi împiedicată, iar el ştie că viitorul le va da dreptate celor care susţin reorganizarea sistemului energetic. O singură companie energetică nu a fost o idee pe care să nu o fi luat în calcul, numai că regulile economiei de piaţă sunt altele şi unificarea producătorilor de pe piaţă într-o structură nu este posibilă. Maximul de agregare posibil a fost în două companii. Sper ca, în sfârşit, Călinoiu, Ciurel, Răuţ, Popeangă, Surupăceanu, toţi cei de la PSD, să realizeze câte tâmpenii au spus şi, ca semn al pocăinţei lor, măcar vor tăcea câteva luni de acum încolo”, afirmă Manţog.

Călinoiu nu se pocăieşte

Preşedintele executiv al social-democraţilor din judeţ, cel care, după Congresul de sâmbăta, va deveni prim-vicepreşedinte, Ponta modificând statutul, spune că în continuare nu vrea să audă despre Electra şi Hidroenergetica. „Prima fază gândită era cea de depăşire a blocajului financiar, apoi formarea complexurilor şi modernizarea lor. Obligatoriu orice formulă organizatorică trebuia să fie mixtă, pentru că ar fi fost mai mulţi producători, nu doar doi, cum vrea puterea actuală. Soluţii sunt destule, dar nu formulele actuale, pentru că Electra ne dezavantajează. Barajul de la Livezeni, de exemplu, va trece de Hidroenergetica, deci de Hunedoara, iar noi rămânem cu materiile prime, ceea ce presupune investiţiile cele mai mari, pentru care ştim că nu sunt bani. Electra este în defavoarea noastră, am spus-o şi o mai repet”, susţine Călinoiu.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: