Pod din Gorj, deteriorat în perioada de garanţie

Podul care face legătura între satele Vidin şi Boia, din comuna Jupâneşti, a început să se fisureze. Asta în condiţiile în care este vorba de o construcţie nouă, realizată din fonduri europene. Podul a fost recepţionat în umă cu circa doi ani, iar în momentul de faţă se află în perioada de garanţie. Semnalul de alarmă a fost tras pe o reţea de socializare, gorjenii postând chiar fotografii cu acest pod. Autorităţile locale susţin că au informat constructorul şi proiectantul general, urmând a se stabili dacă se impune o expertiză.

Petre Guşiţă, primarul comunei Jupâneşti, crede că deprecierea podului s-a produs din cauza precipitaţiilor. Edilul local a sesizat deja constructorul şi proiectantul general. „Sunt uşoare modificări în plan orizontal ale balustrăzii laterale şi o fisură pe banda pietonală. Podul a fost recepţionat în urmă cu aproximativ doi ani, însă perioada de garanţie expiră în luna noiembrie 2016. Marţi, noi am sesizat constructorul şi proiectantul general pentru a stabili dacă se impune expertiză în această perioadă ca să putem găsi soluţii de remediere. Probabil ei vor veni la faţa locului să facă cercetări, pe lângă monitorizarea de bază pe care o vom face noi. Vrem să vedem evoluţia fenomenului şi ce măsuri se impun prin expertiză. Cred că, în perioada de iarnă, din cauza apei, s-au produs aceste uşoare deprecieri. Noi monitorizăm în continuare comportarea în exploatare obiectivului de investiţii”, a declarat Petre Guşiţă, primarul de la Jupâneşti. Podul a fost realizat cu fonduri europene şi face parte dintr-un proiect mai amplu, care a vizat inclusiv reabilitări de drumuri.

 Vor ca Inspecţia în Construcţii să se autosesizeze

Semnalul de alarmă privind fisurarea podului de la Vidin a fost tras pe reţeaua de socializare, în speranţa că Inspecţia în Construcţii se va autosesiza. „În comuna Jupâneşti, o investiţie de cca 500.000 Euro - bani publici, inaugurată in anul 2013, s-a dus pe ”apa sâmbetei” după nici 3 ani de funcţionare. Una din pilele podului peste râul Gilort, amplasat între satele Vidin şi Boia, s-a inclinat suficient încât tot podul se poate prăbuşi oricând. Podul deserveste 3-4 gospodării şi o biserică, precum şi transportatorii de lemne din comună. Proiectul tehnic arată că sarcina maximă admisă pe pod este de 7,5 t, dar pe drum circulă periodic autocamioane de peste 20 t cu complicitatea autorităţilor locale care nu au amplasat indicatoare de limitarea sarcinii. Procesele verbale de lucrări ascunse au fost ”ascunse” de frica autorităţilor, ca nu cumva să se observe dacă fundaţia pilei respective s-a făcut pe suport stabil sau pe nisip. Aviz Inspecţiei în Construcţii Gorj”, asta este sesizarea făcută pe reţeaua de socializare.  

Galerie foto




Vizualizări: 1,558

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: