Poliția i-a confiscat cărbunele cumpărat

Un bărbat din orașul Novaci s-a războit în instanță, vreme de o jumătate de an, cu Poliția Gorj, după ce i-a fost confiscată o mașină de cărbune.

Novăceanul le-a dovedit judecătorilor că nu se face vinovat de contravenția reținută în sarcina sa, fiind vorba de cărbune cumpărat, cu acte, de la Complexul Energetic Oltenia.

Gorjeanul a fost oprit în trafic pe 7 august 2019. A fost sancționat cu avertisment și lăsat fără 2 tone de cărbune, pe motiv că nu are toate documentele în regulă.

Bărbatul a cumpărat de la Rovinari, la sfârșitul lunii iulie, circa 11 tone de cărbune, materialul solid fiind descărcat la socrul său, în Bengești. Pe 7 august, bărbatul a ridicat două tone de cărbune, urmând a-l transporta cu o camionetă la domiciliul său din Novaci.

Pe drum, la Pociovaliștea, gorjeanul a fost oprit de poliție și întrebat de acte. Bărbatului i s-a imputat faptul că transporta 2.160 kg de cărbune, deși pe avizul de însoțire a mărfii și pe tichetul de cântărire este trecută o altă cantitate, cea din iulie.

Bărbatul le-a explicat că marfa a ridicat-o din Bengești, unde a fost adusă cu acte, locație de unde nu putea să aibă act de însoțire, actul de proveniență fiind factura eliberată de producătorul din Rovinari.

Polițiștii nu au stat prea mult la discuții și au dispus confiscarea cărbunelui. S-a ajuns la proces, iar instanța a constatat că, în primul rând, s-a făcut „o greșită aplicare a sancțiunii avertismentului”, în contextul în care contravențiile de acest gen se sancționează cu amendă de la 500 până la 5.000 de lei.

Mai mult, instanța a apreciat că „petentul nu a efectuat activități de producție, comerț sau prestări de servicii”, cărbunele cumpărat fiind destinat a fi folosit ca și combustibil pentru încălzire.

Pe cale de consecință, Judecătoria Novaci a admis plângerea contravențională: „Admite plângerea. Anulează procesul verbal de contravenţie şi înlătură măsura complementară confiscării cantităţii de 2160 kg cărbune”.

Sentința judecătorilor este cu apel.

Vizualizări: 3,596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: