Politicienii Submaidane

Dacă era campanie electorală, probabil că  toţi politicienii Gorjului s-ar fi perindat prin Submaidane, satul din Turceni ascuns sub doi metri de nămol provenit de la groapa de cenuşă a termocentralei din localitate. Aşa, între două minivacanţe, nici Sf. Ion Călinoiu – preşedinte de Consiliu Judeţean, nici Sf. Ion Teodorescu – prefect, nici alţi politicieni mai mult sau mai puţin sfinţi nu şi-au murdărit roţile de la maşină prin noroaiele din Submaidane.

Oamenii de acolo, nu prea mulţi, câteva zeci, sunt pur şi simplu distruşi, dar autorităţilor nu pare să le pese. Au trimis cei de la complex două-trei utilaje, ca şi cum acestea ar putea face faţă la 20 de hectare acoperite cu un strat de peste un metru de şlam din cenuşă, zgură şi apă. Case, grajduri şi  fântâni distruse nu au fost suficiente pentru autorităţi să trimită măcar apă de băut şi pâine oamenilor cărora le-a fost luată bucuria sărbătorilor. Politicienii, care s-au întrecut în pomeni electorale de tot felul în ultima lună, pur şi simplu nu s-au gândit să treacă şi pe la Submaidane. Nu că s-ar fi zgârcit la un bax de apă, dar le este frică de explicaţiile pe care trebuie să le dea. De ce nu răspunde nimeni pentru fisurarea depozitului de cenuşă? De ce instituţiile statului sunt pur şi simplu încremenite în faţa colosului CE Oltenia. Cum este posibil să nu fie considerată poluare de către Garda de Mediu o situaţie în care 20 de hectare au devenit necultivabile pentru mulţi ani?

Astăzi, Complexul Energetic Oltenia va prezenta o propunere pentru despăgubirea localnicilor din Submaidane. Măcar acum să nu-şi bată joc. Sper să nu le ofere oamenilor drept despăgubire lopeţi, cizme de cauciuc şi var. Păcat că astfel de nenorociri, dacă tot trebuie să se întâmple, nu au loc în lunile de campanie electorală. Mai ţineţi minte cu explozia din blocul de la Bumbeşti Jiu, cât de repede s-au găsit fonduri la guvern, cum s-au mobilizat şi aleşii, şi candidaţii, care cu var, care cu termopane, cu alimente, cu bani. Sigur, tot spoială a fost şi atunci, dar măcar politicienii simulau că le pasă.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: