Poloneza de la Runcu a trăit 19 ani fără acte româneşti

S-a născut în Germania, din mamă poloneză şi a fost abandonată în comuna gorjeană Runcu. S-a întâmplat acum 19 ani şi abia acum autorităţile încearcă să o ajute pe Alexandra să existe şi în acte. Fata nu a avut niciodată carte de identitate, mama a abandonat-o, tatăl nu a recunoscut-o oficial, astfel că s-a cerut sprijinul ambasadelor străine. Este cel mai dificil caz cu care s-a confruntat până acum Direcţia de Evidenţă a Populaţiei.

Tânăra are 19 ani şi s-a născut în Germania. Mică fiind, mama şi presupusul tată au adus-o la Târgu Jiu, ulterior mama abandonând-o, reîntorcându-se în ţara sa de origine, Polonia. Tânăra a încercat să-şi facă actele de identitate însă cum mama sa este singura persoană care figurează pe certificatul de naştere, situaţia a devenit una foarte complicată chiar şi pentru reprezentanţii  Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Târgu Jiu. “Tatăl declară că este cetăţean român, nu apare pe nicăieri în acte, s-au făcut toate demersurile necesare cât ne-a permis limita legală. Urma ca dânsul să depună documente în instanţă, eventual să meargă la Institutul de Medicină Legală pentru un test de paternitate pentru a dovedi acest lucru. Din declaraţiile acestuia, au venit cu copilul în ţară, n-aş putea spune dacă au intrat cu sau fără documente din Germania, au venit împreună cu mama poloneză, după care mama i-ar fi părăsit şi s-ar fi întors în Polonia. Din câte ştiu şi Protecţia Socială a intrat pe fir, s-a încercat inclusiv o colaborare cu Ambasada Poloniei în România. Deocamdată aşteptăm. Noi am dat toate informaţiile ca să poată fi pusă în legalitate”, a declarat Dan Laurenţiu, directorul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Târgu Jiu.

Tânăra locuieşte în prezent cu iubitul său în localitatea Dobriţa. Autorităţile locale din Runcu i-au transmis tinerei să se prezinte astăzi la sediul primăriei pentru a discuta despre situaţia ei. “Fata se numeşte Alexandra, iar tatăl ei este din Târgu Jiu. Ne-am informat şi am aflat că stă la mama concubinului, în Dobriţa. Noi am transmis fetei să vină la primărie pentru a discuta despre situaţia ei şi după aceea vom vedea ce se poate face pentru ea”, a precizat Camelia Vlăduţ, secretarul primăriei Runcu.

Le-a expirat actul de identitate

Dacă unele persoane îşi doresc să aibă un act de identitate şi nu pot să-l aibă, altele nu se prezintă la Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Târgu Jiu pentru înnoirea documentelor. La începutul lunii mai, la nivelul municipiului Târgu Jiu şi a localităţilor arondate, figurau  2149 de persoane cu acte de identitate expirate. 990 din anul curent, iar restul din anii anteriori. Dintre aceştia, circa 700 reprezintă restanţe justificate, fie sunt plecaţi în străinătate sau locuiesc în alte localităţi din ţară, fie sunt decedaţi sau se află în penitenciare.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: