Ponta, acuzat de subminarea sistemului judiciar

Inspecţia Judiciară a decis că premierul Victor Ponta a afectat independența sistemului judiciar prin declarațiile pe care le-a făcut la adresa procurorului Jean Uncheșelu, cel care l-a trimis în judecată în dosarul ”Turceni-Rovinari”, concluziile respective urmând să fie prezentate Consiliului Superior al Magistraturii, cel care va decide în prima ședință dacă le însușește sau nu.

Verificările respective au fost făcute după ce deputatul de Târgu Jiu a scris pe Facebook, după trimiterea sa în judecată, că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani”.

După publicarea postării respective, CSM a cerut Inspecției Judiciare să verifice dacă acele afirmații sunt de natură să afecteze independența Justiției, Direcția Națională Anticorupție considerând că acestea sunt jignitoare la adresa procurorului de caz și nu numai. „Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar", susținea DNA într-un comunicat de presă.

Ulterior, premierul a menționat că a încercat doar să se apere, întrebat de jurnaliști dacă își menține cele spuse la adresa procurorului Uncheșelu, Ponta declarând că el nu i-a rostit numele acestuia în postarea de pe Facebook. „Dumneavoastră i-aţi precizat numele (procurorului -n.r.). Eu nu i-am precizat numele. Îmi cer iertare că într-o ţară democratică am îndrăznit să îmi spun şi eu punctul de vedere. Când cineva te acuză pe nedrept şi inventând fapte, eu cred că într-o societate, spre deosebire de societăţile staliniste, într-o societate cât de cât democratică, ai dreptul să te aperi pe tine. (..) Cred că este dreptul meu să mă duc şi în faţa judecătorului să îmi spun punctul de vedere. Ce vreţi să fac? Să zic că este adevărat ce nu este adevărat? Orice om înţelege că nu este adevărat”, spunea Ponta în urmă cu zece zile.

Premierul a fost trimis în judecată și acuzat de fapte de corupție împreună cu foști directori ai complexurilor energetice Turceni și Rovinari și alături de senatorul Dan Șova, care se află însă sub control judiciar și nu are voie să se exprime în spațiul public așa de liber cum o face colegul său de dosar. Ei sunt acuzați că au prejudiciat unitățile de stat cu milioane de lei, lui Ponta imputându-se că ar fi încasat bani pentru servicii neprestate, legăturile sale la cele două complexuri ajutând însă casa de avocatură a lui Șova să obțină contracte de 3,5 milioane lei, sumă care acum e considerată prejudiciu de către procurori.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: