Ponta cere anchetă pentru „Cuminţenia pământului”

Premierul Victor Ponta va cere Ministrului Justiţiei sa sesizeze CSM pentru a efectua o anchetă în cazul retrocedării operei lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului. Opera este scoasă la vânzare preţul pornind de la 20 de milioane de euro.

Există presiunea asupra statului pentru a achiziţiona această operă, dar bani nu există. “Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, Cuminţenia Pământului, a fost retrocedată deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 milioane euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, ori eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească”, a spus Ponta la Digi 24.

Sculptura "Cuminţenia Pământului” face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. Capodopera este clasată în categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural naţional. "Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat în 3 septembrie procedura de înştiinţare a Ministerului Culturii în vederea exerciţiului preemţiunii, conform obligaţiei reglementate de legea patrimoniului naţional".

"Cuminţenia Pământului" a fost realizată în 1907 a fost achiziţionată în 1911 de arhitectul Gheorghe Romaşcu, chiar de la Constantin Brâncuşi. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat. După ce a fost ridicată de la Muzeul Naţional de Artă al României, opera a fost dusă la Muzeul Naţional Cotroceni, unde este găzduită şi în prezent. Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: