Ponta lucrează la noul Cod Penal

Parlamentarii din subcomisia care analizează Codul Penal au stabilit, marţi, definiţia pentru legitima apărare, ca fiind acea situaţie în care este respinsă, pe timpul nopţii, pătrunderea fără drept a unei persoane în locuinţa, curtea sau dependinţele altei persoane. "Legitima apărare este într-o formă care nu a mai existat în România, pentru că îţi protejezi atât propia persoană, cât şi locuinţa, curtea şi dependinţele", a declarat preşedintele subcomisiei parlamentare, Victor Ponta (PSD). El a spus că, în noul Cod penal, această prevedere reprezintă "un pas important", situaţia de legitimă apărare semănând cu cea văzută în filme.

"Se prezumă că eşti în legitimă apărare atunci când respingi, în timpul nopţii, pătrunderea fără drept a unei persoane în locuinţă, curte sau dependiţe", a explicat Ponta, arătând că în Codul Penal actual "nu era foarte clar" în privinţa prevederii privind legitima apărare. Parlamentarii din subcomisie au mai stabilit că va fi obligatorie acordarea unui spor de pedeapsă pentru persoanele care comit mai multe infracţiuni. "Persoana care comite mai multe infracţiuni va primi şi un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse", a explicat Ponta, arătând că, în prezent, acest spor nu este obligatoriu, ci este la latitudinea judecătorului.

Victor Ponta a mai spus că parlamentarii din subcomisie au finalizat definiţia pentru "infracţiune", care este "fundaţia Codului penal". Dezbaterile la Codul penal în subcomisia parlamentară vor continua, azi.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: