Ponta mai trage de timp trei săptămâni

Victor Ponta a anunţat ieri dimineaţă pe pagina de facebook că operaţia la picior a fost mai complicată decât părea la prima vedere. Câteva ore mai târziu, medicul român care l-a însoţit în Turcia declara presei că premierul are nevoie de cel puţin trei săptămâni de recuperare, timp în care i-a recomandat să nu participe la şedinţele de guvern. Prin extrapolare, înţelegem că va mai fenta câteva săptămâni audierile la DNA, pe care le evită deja de două săptămâni.

Ponta are motive temeinice să se agaţe de putere. Analiştii presupun că, imediat ce va da declaraţii la DNA, premierul va fi pus sub control judiciar. Asta ar însemna să meargă de două-trei ori pe săptămână la secţia de poliţie, cu toată presa după el. Ar însemna să îi ceară voie procurorului de caz să meargă într-o deplasare externă, de exemplu. Una peste alta, ar fi un circ total, care ar creşte presiunea din partea celor care îi cer demisia. O demisie de neevitat, dacă mai există o urmă de bun simţ în politică. Premierul caută însă căi să evite audierea şi implicit controlul judiciar. Ce are de câştigat? Are Ponta vreun as în mânecă? Are pârghii să îşi rezolve dosarul, aşa cum a mai făcut în trecut, prin coabitări repetate cu preşedintele Băsescu?

Iohannis nu pare dispus la blat. Ponta ştie asta şi trage de timp, în speranţa că sistemul care l-a creat va găsi o soluţie prin care el şi alţii să rămână la putere sau măcar să evite puşcăria. Nu este clar încă dacă statul de drept se luptă cu un sistem mafiot sau sunt două sisteme mafioţeşti care se luptă între ele. Cert este că sistemul reprezentat de pionul Victor Ponta este puternic zguduit. Oprea încă îi ţine spatele, deşi declarativ este de partea statului de drept. În realitate, Oprea este naşul lui Ponta nu doar la propriu, ci şi în cadrul sistemului.

Ca să scape de puşcărie, Ponta şi ai lui trebuie să schimbe din temelii Codul Penal, sistemul judiciar, să desfiinţeze DNA, etc. Îl vor ajuta parlamentarii să facă asta? Probabil că da, doar ne-au arătat ieri că şi-au luat Parlamentul înapoi, votându-şi un fel de pensii nesimţite, botezate indemnizaţii.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: