Ponta minte în legătură cu privatizarea CE Oltenia

Preşedintele PD-L Gorj, Ion Ruşeţ, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a minţit în legătură cu privatizarea Complexului Energetic Oltenia. „Minte când spune că nu s-a angajat în faţa Fondului Monetar că privatizează majoritar CE Oltenia”, a spus Ruşeţ. Victor Ponta declară aproape zilnic că este exclusă o astfel de privatizare, dar nu explică de ce în Scrisoarea de intenţie a guvernului din septembrie 2012 şi-a luat un astfel de angajament scris în faţa Fondului Monetar Internaţional.

Ion Ruşeţ l-a somat pe Victor Ponta să prezinte un document scris prin care guvernul a informat FMI de schimbarea intenţiilor privind privatizarea majoritară a Complexului Energetic Oltenia. „Să prezinte noul document transmis FMI, dacă cel din septembrie nu mai este valabil. Să vină cu documente scrise, nu cu declaraţii politicianiste. Deocamdată ultimul document public prevede privatizarea majoritară a CEO şi este un document asumat de guvernul Ponta, semnificativ diferit faţă de scrisorile de intenţie ale guvernelor anterioare”, a explicat Ruşeţ.

Ultima scrisoare de intenţie trimisă de guvern Fondului Monetar Internaţional este din septembrie 2012 şi este publicată integral pe pagina de internet www.fmi.ro. „Privatizarea Complexului Energetic Oltenia este esenţială datorită volumul mare de investiţii de care are nevoie şi al rolului critic pe care îl joacă acesta în securitatea energetică a României. Ţinând seama de acest aspect, vom semna un contract cu un consultant juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea Complexului Oltenia până la finele lunii noiembrie 2012 (criteriu de referinţă structural). Am putea proceda la listarea duală a unor oferte publice dar ne vom asigura că aceasta nu conduce la întârzieri nenecesare în procesul de privatizare”, susţine guvernul Ponta în Scrisoarea de intenţie trimisă FMI pe 12 septembrie 2012.

Scrisoarea Guvernului Ponta către FMI mai prevede „Semnarea contractului cu consultantul juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea MAJORITARĂ (IPO de 15% din capital şi vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic) până la finele lunii noiembrie 2012”.

După ce informaţia a devenit publică, aproape toţi liderii PSD Gorj au dat asigurări că o astfel de privatizare nu va avea loc. Singurul care a explicat de ce totuşi privatizarea este asumată în scrisoarea de intenţie a guvernului Ponta este Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, care a spus că nu era diplomatic să le spunem celor de la Fond că nu privatizăm.

„Complexul Energetic Oltenia a trecut pe profit şi nimeni nu ne-a cerut vreodată să vindem unităţile profitabile. Nu a existat nici pentru guvernul Boc, nici pentru guvernul Ponta o asemenea cerere din partea FMI. Ceea ce s-a discutat este scoaterea la vânzare a 15%, iar banii încasaţi vor rămâne în societate, pentru investiţii în tehnologie”, a declarat Victor Ponta acum două seri la Gorj TV, aceasta fiind afirmaţia despre care Ion Ruşeţ spune că este mincinoasă.

LUPTĂ

Ion Ruşeţ candidează pe Colegiul 1 Senat, unde îi are drept principali contracandidaţi pe Dian Popescu (USL) şi Tudor Barbu (PP-DD). Zilele trecute s-a speculat că Ruşeţ ar avea o înţelegere cu Ion Călinoiu şi Dan Ilie Morega, care să îl ajute să redevină senator, cu preţul susţinerii lui Victor Ponta pe Târgu Jiu. Recentul atac al lui Ruşeţ la adresa premierului pare să elimine astfel de speculaţii.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: