Ponta nu ratează trenul de Cotroceni

Victor Ponta va fi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale de anul viitor. O spun din ce în ce mai mulţi pesedişti, care nu cred că actualul premier va rata o ocazie care s-ar putea să fie unică în viaţa lui. „Victor a ştiut întotdeauna în ce tren să urce”, spunea mama premierului într-un interviu televizat. Ei bine, nu cred că Ponta va rata în 2014 trenul către Cotroceni. Asta dacă nu cumva alegerile prezidenţiale vor fi chiar la finalul acestui an, existând speculaţia că Băsescu îşi va depune mandatul la vară, pentru a-i face culoar lui Ponta. Pentru că la finalul lui 2014, Ponta ar avea deja în spate doi ani şi jumătate de guvernare proastă, dacă menţine trendul primelor 9 luni.

Deşi ar mai fi ceva timp până la alegeri, prezidenţiabilii nu lipsesc. PSD are până acum trei pretendenţi: Victor Ponta, care nu recunoaşte că va candida; Mircea Geoană, care crede că ar fi cel mai bun preşedinte; Sorin Oprescu, care şi-a început campania spunând că va da agent termic gratuit bucureştenilor. La PNL, deocamdată sunt doi prezidenţiabili: Crin Antonescu, din ce în ce mai uzat, dar care poate reveni pe un nou val antibăsist; Călin Popescu Tăriceanu, care ar putea profita de o eventuală scoatere a liberalilor de la guvernarea USL.

În actuala opoziţie, lucrurile sunt ceva mai neclare. PD-L pare să meargă pe mâna lui Adriean Videanu, Mişcarea Populară îl scoate în faţă pe consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, iar la Forţa Civică se antrenează Mihai Răzvan Ungureanu. Deocamdată, toţi trei nu fac cât oricare din candidaţii puterii, dat într-un an şi jumătate, lucrurile se mai pot schimba.

PP-DD are două variante de lucru, Dan Diaconescu şi Tudor Barbu. Primul a pierdut deja prea mult în scurta sa carieră politică, rămânând fără televiziune, dar căpătând o grămadă de probleme. Partidul Poporului, crescut peste noaptea, nu este bine structurat şi nici nu poate fi decât cu o mână de fier.

Spun unii că pesediştii vor lua astăzi în discuţie ruperea USL şi că îi vor cere lui Victor Ponta să îşi asume candidatura. Oricum, dacă USL continuă atacurile interne în maniera ultimelor săptămâni, uniunea nu are viitor. Boală lungă, moarte sigură, ar spune unii, astfel că o rupere a USL în această primăvară este mai mult decât probabilă.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: