Ponta promite una, strategia energetică alta

Directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat la un post local de televiziune că a primit garanţii de la premierul Victor Ponta că energia produsă pe bază de cărbune va funcţiona şi în următorii 30 de ani. Ciurel spune că Ponta şi-ar fi luat acest angajament în momentul semnării parteneriatului cu investitorii chinezi.

În acelaşi timp, strategia energetică promisă de Guvernul condus de Victor Ponta nu are legătură cu ce spune candidatul Victor Ponta. Dacă Ponta spune că termocentralele pe cărbune vor fi şi peste 30 de ani, în strategia energetică se spune că ponderea cărbunelui se va diminua. „Cărbunele ar putea rămâne o sursă importantă pentru asigurarea securităţii energetice a României, chiar dacă ponderea acestuia în mixul energetic se va diminua, fiind afectată de creşterea consumului de energie“, se arată într-un comunicat al Departamentul de Energie, publicat pe 7 mai, înainte de alegerile europarlamentare.

Acum, Guvernul spune că are gata 2 capitole din strategie, cele privind constatarea situaţiei de fapt, şi că documentul va intra în dezbatere publică până la finalul anului. Departamentul de Energie a comunicat un set de principii care stau la baza alcătuirii strategiei. Este vorba despre realizarea unui mix energetic echilibrat, dobândirea independenţei energetice în 2020, mai ales, datorită zăcămintelor din Marea Neagră, încurajarea dezvoltării energiei pe biomasă, prioritate în domeniul regenerabilelor fiind identificarea unei alternative la combustibilii clasici folosiţi în sectorul transporturilor. De asemenea, în strategia energetică dezvoltarea energiei nucleare este esenţială pentru realizarea obiectivelor europene vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: