Ponta se declară trist. Cine îi vrea capul!

Premierul Victor Ponta a mărturisit ieri că este „trist” după eșecul din alegeri, el preferând ca în următoarele zile să stea alături de familia sa, care suferă și mai mult ca el. Ca urmare, pe la partid nu prea e rost de vreo ședință de analiză a eșecului respectiv, motiv numai bun ca lideri din PSD, trași pe dreapta în timpul campaniei, să vină acum și să îi caute pe cei vinovați, Dan Șova sau Marian Vanghelie fiind cei care nu s-au uitat ieri deloc prietenos către Liviu Dragnea.

În timp ce la Gorj colegii de partid ai lui Victor Ponta ar fi avut motive să fie cât de cât bucuroși pentru procentele strânse duminică, în țară mii de români au ieșit în stradă în marile orașe și au cerut ca premierul să plece din fruntea Guvernului, lucru pe care acesta nu are însă de gând să-l facă. Ponta a ieșit ieri la rampă, după ce duminică seara a vorbit foarte puțin, anunțând că are de gând să continue să guverneze România. Fără să răspundă la întrebările jurnaliștilor, el a spus că vrea totuși să stea mai mult cu cei de acasă, care suferă după eșecul din alegeri, acasă neînsemnând însă Baia de Fier, ci, evident, București, acolo unde premierul își are locuințele. „Bineînţeles că sunt trist, îmi pare foarte rău pentru cei care m-au sprijinit, pentru cei care au crezut. În această seară, zilele următoare, o să stau puţin cu familia mea, care suferă mai mult decât mine, dar mâine avem şedinţă de Guvern şi de săptămâna viitoare ne facem datoria. Vă rog să nu vă supăraţi, dar n-aş vrea să mai stau la întrebări acum, cu siguranţă o să vă răspund la toate întrebările, acum însă toate întrebările sunt pentru noul preşedinte, domnul Iohannis, iar eu pot doar să vă asigur de faptul că mi-am dorit cel mai mult ca în România preşedintele şi primul-ministrul să lucreze împreună pentru ţară, eu pot să fac lucrul ăsta şi cred că va putea să-l facă şi domnul Iohannis", a spus Victor Ponta.

Apărat de Iliescu

Dacă în stradă miile de români i-au cerut demisia, prin partid cei care îl vor pe Ponta schimbat din fruntea Guvernului sunt destul de puțini. Fostul președinte Ion Iliescu a venit ieri și a explicat cum că nu este obligatoriu ca eșecul de duminică să fie urmat de o demisie din funcția de premier, deși tocmai funcția respectivă i-a permis lui Ponta să folosească toate resursele statului într-o campanie electorală la capătul căreia nu a putut decât să constate că românii nu l-au votat în număr suficient de mare pentru a deveni locatar la Cotroceni pentru cinci ani, fapt care îl păstrează în continuare și în funcția de deputat de Târgu Jiu. „Nu e obligatoriu acum să demisioneze din fruntea Guvernului. Guvernul trebuie să-şi ducă misiunea o bucată de timp. Dar va fi o chestiune de analiză şi în partid, în PSD, în legătură cu situaţia existentă şi chestiunea Guvernului este secundară. Nu vreau să dau niciun fel de sugestii din acest punct de vedere. Eu spun că partidul este dator în urma acestei chestiuni, va fi probabil un Congres extraordinar, care să analizeze situaţia existentă şi să adopte măsurile potrivite. Aici nu-i vorba de persoane, ci de o concluzie politică", a declarat Iliescu în cursul zilei de ieri.

Șova sare la Dragnea

În timp ce Ponta se retrage acasă pentru câteva zile, în partid sunt voci care cer socoteală celor care au pierdut alegerile, Dan Șova fiind unul dintre cei care îl vor tras pe dreapta pe vicepremierul Liviu Dragnea. „Dacă mă întrebaţi, eu cred că Liviu Dragnea, pe care îl ştiu ca pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale pentru că a fost director de campanie. Dacă am accepta un alt raţionament, ar însemna să ne imaginăm că în momentul în care am fi câştigat, Liviu Dragnea nu ar fi avut niciun merit. Cred că a fost o situaţie specială şi nu cred că alegerile au fost pierdute de către liderii din teritoriu. Cred că este o situaţie puţin mai complicată pe care o vom analiza. E o problemă de coordonare de la centru şi vă spun, ca o opinie personală - cred că un pas în spate al domnului Liviu Dragnea e necesar în acest moment", a spus Şova, culmea fiind că și el și vicepremierul au probleme cu legea despre care însă nu se mai discută în aceste zile, în replică Dragnea spunând ieri doar că în PSD va urma o analiză „la sânge”, care ar putea duce și la niște excluderi.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: