Ponta spune că a moştenit bombe! Acum dă tunuri?

Premierul Victor Ponta a declarat ieri în şedinţa de guvern că a moştenit de la fosta guvernare „bombe economice” precum Hidroelectrica şi Oltchim şi că are „obligaţia şi dreptul” de a gestiona situaţia. În privinţa Hidroelectrica, gestionarea situaţiei s-a tradus în declararea insolvenţei companiei, cu o grabă suspectă şi fără transparenţă. Piaţa bancară este şocată, Hidroelectrica având credite de peste două miliarde de euro.

Tribunalul Bucureşti a aprobat ieri cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, depusă de Consiliul de Administraţie. Cererea a fost depusă vineri, 15 iunie, iar presa a aflat luni, 18 iunie. Iar din presă au aflat directorul general al Hidroelectrica, partenerii de afaceri ai societăţii, băncile, sindicatele, etc. Preşedintele CA, Remus Vulpescu, era luni cu premierul Victor Ponta în Austria. Contactat de presă, Vulpescu a spus că nu ştie despre o astfel de cerere. Marţi şi-a adus aminte: "Mă numesc Remus Vulpescu şi sunt preşedintele Con­si­liului de Administraţie al Hi­droelectrica. Am fost pre­şedinte de şedinţă la fiecare şedinţă a Consiliului de Administraţie, iar hotărârea CA privind cererea de intrare în insolvenţă a fost semnată de mine şi de alţi membri ai CA. Eroarea mea dacă ieri am creat confuzii".

Avocatul Remus Borza va controla un patrimoniu imens

Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea de intrare în insolvenţă chiar de la primul termen de judecată. Judecătorul a respins cererea de intervenţie în proces a Hidrosind şi a două firme private, ceea ce a generat un scandal care a dus la evacuarea sălii de judecată.

Instanţa a stabilit, la propunerea Ministerului Economiei, ca firma Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza, să administreze Hidroelectrica în următoarele 18 luni. Practic, pe tăcute şi cu o viteză uluitoare, cea mai mare şi mai profitabilă companie a statului a trecut în administrarea unei firme private, care ar putea avea câştiguri de milioane de euro din această afacere.  Chiar dacă, provizoriu, instanţa a stabilit o retribuţie lunară de 2.000 de lei fără TVA. Ce lichidator ar putea administra un patrimoniu ca Hidroelectrica, pentru doar 2.000 de lei pe lună-

Situaţia financiară

Într-un an bun, adică ploios, Hidroelectrica are profit de 100 de milioane de euro pe an, iar o bună parte din bani vor ajunge la firma de insolvenţă. Chiar şi anul trecut, când a fost o secetă cumplită, Hidroelectrica a avut profit de 1,5 milioane de euro. Compania are ratele la credite plătite la zi, iar datoriile de care se vorbeşte sunt cele aferente dividendelor pe care le datorează pentru mega-profitul din 2010 către Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, dar şi către Sistemul de Gospodărire a Apelor. O situaţie care nu justifica o măsură extremă, mai ales că, pe primele cinci lui ale acestui an, Hidroelectrica a avut un profit de cinci milioane de euro.

ŞMEN

“Prima mea reacţie a fost de neîncredere. Am crezut că e o scăpare pe fluxul de ştiri. Argumentul că a fost o soluţie pentru a scăpa de contractele cu «băieţii destepti»... eu respect logica economică, dar nu trebuie să răspunzi la un şmen cu un şmen. Cel puţin nu din partea statului roman”.

Preşedintele Bancpost, Mihai Bogza

MASONERIE

Avocatul Remus Borza este Mare Orator al Marii Loji Naţionale din România şi coleg de facultate cu actualul premier Victor Ponta - ambii absolvind Facultatea de Drept în 1995.

OPOZIŢIE

Hidrosind va înainta cerere de opoziție împotrivă intrării în insolvență, în numele salariaților Hidroelectrica, în calitatea acestora de creditori principali ai societății. De asemenea, vor fi formulate plângeri penale împotriva semnatarilor hotărârii Consiliului de Administrație și a membrilor AGA care au respins inițierea unor acțiuni în justiție împotriva deciziilor ANRE prin care Hidroelectrica vinde energie sub prețul de cost.

Sursa: Comunicat Hidrosind

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: