Ponta, urmărit penal de DNA în dosarul Turceni - Rovinari

Victor Ponta este primul premier în funcţie urmărit penal de DNA. Procurorii îl acuză de zeci de infracţiuni. Pe scurt, Casa de avocatură Şova i-a plătit în perioada 2007-2008 peste 180.000 de lei pentru prestaţii fictive, plus o maşină de lux pentru el şi o alta pentru cumnatul Herţanu. Deloc întâmplător, în aceeaşi perioadă Casa Şova lua milioane de lei de la complexurile energetice din Gorj. În 2011, după un control ANAF, Ponta şi Şova au încercat să acopere urmele, făcând în fals procese verbale pentru prestaţii juridice, care să justifice banii încasaţi. Celelalte acuzaţii aduse lui Ponta sunt complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Victor Ponta a fost chemat vineri la DNA pentru a afla că a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupție care au legătură cu dosarul Șova, dosar în care procurorii au cerut arestarea senatorului PSD, lucru neacceptat de către parlamentari pentru că, evident, firele afacerii duceau până la șeful Guvernului. În același dosar mai sunt anchetați foștii șefi de la Turceni și Rovinari, Dumitru Cristea și Laurențiu Ciurel, cei care au derulat afacerile cu Șova și care au avut în ultimii ani susținerea premierului pentru funcții de conducere, Ciurel fiind menținut manager privat la Complexul Energetic Oltenia în ciuda pierderilor de 150 de milioane de euro.

Ponta este acuzat de comiterea a nu mai puțin de 17 fapte materiale de  fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor.

Acuzațiile

DNA susține că Ponta și Șova au aranjat o serie de hârtii pentru a justifica sume de bani pe care deputatul de Târgu Jiu le încasa de la casa de avocatură ce derula la Turceni și Rovinari contracte de milioane de lei, politicianul spunând ori de câte ori a avut ocazia că nu a luat niciodată bani din afacerile respective. Colaborarea lui Ponta cu Șova a început în 2007, deputatul de pe Colegiul 6 Târgu Jiu emițând lunar o factură de 2000 de euro, care, în aprilie 2008 a fost majorată la 3000 de euro.

„Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția. Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008”. 

Falsuri „copy paste”

Fără nici legătură cu problemele de plagiat pe care le are cu lucrarea sa de doctorat, premierul este acuzat că nici măcar falsurile nu sunt unele originale, ci copiate, avocații lui Șova putând să îi ceară acestuia drepturile de autor. „Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București. În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel”, arată DNA.

Ponta s-a apărat ieri şi a spus că a cumpărat apartamentele în 2006, dar îl contrazic declaraţiile de avere, care arată că acestea au fost achiziţionate în 2008.

Conflict de interese

Ponta mai are însă în dosarul său și trei acuzații de conflict de interese care au legătură cu funcția de prim-ministru pe care o ocupă, motiv pentru care situația sa politică este și mai complicată întrucât l-a răsplătit pe Dan Șova cu posturi de ministru în schimbul banilor încasați de la casa de avocatură a acestuia. „În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism. Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, susține DNA.

NU PLEACĂ

Victor Ponta a convocat ieri o şedinţă a coaliţiei de guvernare, după care a anunţat că nu demisionează. Acesta a spus că schimbarea lui altfel decât prin votul populaţiei sau prin votul parlamentului înseamnă lovitură de stat. Premierul s-a declarat nevinovat, dar spune că nu se consideră o victimă, ci un luptător.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: