Porci de rasă aduşi de olandezi în cinci comune gorjene

Investitori olandezii vor să amenajeze în judeţul nostru ferme pentru porci de rasă. Prin intermediul omului de afaceri Aurel Slapciu, consilier judeţean PP-DD, reprezentanţii unei firme renumite în Europa au venit în Gorj, la sfârşitul săptămânii trecute, unde s-au întâlnit cu primarii din cinci localităţi. Edilii locali nu se arată prea încântaţi de proiectul olandezilor din cauză că trebuie să asigure partea de cofinanţare, în cazul unui parteneriat public-privat.

O firmă din Olanda vrea să amenajeze ferme pentru porci de rasă în mai multe localităţi din Gorj. La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii acestei societăţi împreună cu staff-ul PP-DD s-au întâlnit cu primarii de la Săcelu, Baia de Fier, Bălăneşti, Teleşti şi Tismana. Din primele discuţii reiese faptul că edilii gorjeni nu sunt prea încântaţi de proiectul olandezilor din cauza condiţiilor impuse. Investitorii vor ca primăriile să le pună la dispoziţie 1500 mp pentru hale, plus 1 hectar de teren, sursă de apă şi curent trifazic. În plus, vor ca administraţiile locale sau persoane fizice cu potenţial financiar să asigure partea de cofinanţare, lucru care s-ar putea rezolva prin proiecte pe fonduri europene. Olandezii vor asigura proiectarea, consultanţa, se vor ocupa de construcţie şi de popularea fermelor cu câte 200-300 de scroafe de rasă.

Condiţiile olandezilor, prea grele pentru primari

Primarii gorjeni spun că cerinţele olandezilor îi dezavantajează, mai ales că trebuie asigurată cofinanţarea. „Este o idee interesantă, dar condiţiile impuse de reprezentanţii firmei din Olanda nu ne avantajează. Ni se cer: 1500 mp, curent trifazic, sursă de apă, iar terenul să fie la o distanţă de cel puţin 500 de metri de gospodării. Ei vor să facă investiţia din fonduri europene, trebuie să vedem ce parte din cofinanţare ne revine. Nu ştim dacă vom avea bani. Primăria nu are teren, să vedem dacă se va găsi vreo persoană din comună care să-l pună la dispoziţie. Ca să duci apa şi curentul într-un câmp costă foarte mult”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti.

De aceeaşi părere este şi primarul de la Tismana. „Un mare producător de material genetic din Olanda vrea să se extindă şi în Gorj. Reprezentantul firmei respective a venit şi ne-a prezentat proiectul său, dar condiţiile nu ne avantajează. Vor fi avantajate primăriile care au teren aproape de capetele de reţea, de sursa de apă şi de drumuri de acces modernizate. Judeţul Gorj nu e un mare producător de cereale, iar acest lucru reprezintă un dezavantaj”, a precizat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Primarii vor ca investitorii să cumpere teren

Edilii localităţilor vizate de olandezi spun că ar fi mai încântaţi de idee în condiţiile în care investitorii ar cumpăra sau concesiona teren. „Cel mai simplu pentru primărie ar fi ca investitorii să închirieze sau să concesioneze terenul. În aceste condiţii ar avea avantaj şi primăria. Vom vedea dacă vreo persoană privată de pe raza localităţii va putea să sprijine această iniţiativă cu un teren corespunzător”, a mai precizat Marian Slivilescu.

La rândul său, primarul de la Teleşti crede că olandezii ar trebui să facă investiţia în totalitate. „Dumnealor vor trebui să achiziţioneze pământul de la oameni. Investiţia trebuie să fie a dumnealor în totalitate. Noi suntem deschişi la toţi investitorii, dar nu avem posibilitatea de a-i ajuta financiar decât în condiţiile în care facem proiecte pentru fonduri europene”, a declarat Romulus Bîldea, primarul de la Teleşti.

Intenţiile olandezilor, înţelese greşit

Omul de afaceri Aurel Slapciu, consilier judeţean din partea PP-DD, cel care i-a îndrumat pe olandezi spre Gorj, spune că primarii au înţeles greşit intenţiile investitorilor. „Împreună cu domnul Tudor Barbu şi cu staff-ul nostru de la PP-DD i-am dirijat pe reprezentanţii firmei din Olanda spre cinci localităţi din Gorj. Au existat discuţii cu primarii, însă se pare că dumnealor au înţeles greşit intenţiile investitorilor. Practic, olandezii vor să amenajeze ferme de porci cu circuit închis, în baza unor parteneriate publice-private sau a unor colaborări cu localnici potenţi din punct de vedere financiar. Ei asigură genetica, proiectarea şi consultanţa. Vin cu specialişti, dar nu vor avea pretenţii la profit”, a declarat Aurel Slapciu. Acesta a mai preconizat că la fiecare fermă vor fi aduse în jur de 200-300 de scrofiţe de rasă. „Vor să aducă în jur de 200-300 de scrofiţe, pentru fiecare fermă, cu un ciclu de 6600 de grăsuni/an ce vor putea fi vânduţi la 30 de kilograme. O scrofiţă de 105 kg, adusă în Gorj, costă în jur de 270 de euro. Aceasta face în jur de 13-14 purceluşi la fătare şi este păcat să nu populăm judeţul cu animale de rasă”, a menţionat Slapciu.

Vizualizări: 428

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: