Potârcă, scos de sub urmărire penală de Parchetul General

Dosarul de evaziune fiscală care i-a adus 24 de ore „la răcoare” în noiembrie 2010 fostului candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, a fost soluţionat acum de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu scoaterea de sub urmărirea penală. Acum fostul prezidenţiabil se gândeşte să le ceară daune celor care l-au încătuşat pe nedrept, mai ales că de afacerile sale s-a ales praful de când cu acel episod.

În noiembrie 2010, Potârcă s-a trezit anchetat în două dosare de evaziune fiscală, fiind reţinut, succesiv, pentru câte 24 de ore, anchetatorii de la Târgu Jiu încercând să obţină mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, fără succes însă. Unul dintre dosare a fost soluţionat cu trimiterea în judecată a celui ce şi-a încercat şansele la Preşedinţia României, iar celălalt dosar a fost instrumentat în continuare de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Potârcă era acuzat în acest dosar că a înregistrat trei facturi provenite de la o altă firmă a sa, în valoare de peste 800.000 de lei, prin care erau atestate tranzacţii ilegale, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, la sesizarea inspectorilor din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, estimând prejudiciul adus bugetului de stat la circa 330.000 de lei. Pe cele trei facturi se tranzacţionau fictiv sute de tone de îngrăşăminte, pe parcursul cercetărilor rezultând că lucrurile nu stau tocmai aşa şi că probele împotriva lui „Obama de Meteor” nu sunt suficiente.

Anchetă nefinalizată la Gorj în doi ani şi ceva

Dosarul respectiv a fost preluat pe 16 ianuarie 2012 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nu reuşiseră să-l soluţioneze. Conform documentelor de la dosar, împotriva lui Constantin Ninel Potârcă a fost dispusă scoaterea de sub urmărirea penală întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de care era acuzat, aceeaşi decizie fiind luată şi pentru nepotul său Toma Potârcă, reţinut, de asemenea, 24 de ore în noiembrie 2010.

Cu gândul la daune

Fostul candidat la Preşedinţia României se consultă deja cu avocaţii săi şi spune că va cere despăgubiri pentru consecinţele implicării sale în ancheta în care a fost scos acum de sub urmărirea penală şi în cadrul căreia a fost reţinut 24 de ore. „Cineva trebuie să plătească fie numai şi pentru faptul că un an şi ceva eu am avut interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu şi în tot acest timp nu am putut să merg la consultaţiile medicale de care aveam nevoie la diferite  cabinete medicale din ţară. Firmele mele au fost băgate în insolvenţă şi apoi falimentate şi eu am pierdut enorm în tot acest timp şi de aceea voi cere daune. Responsabilitatea trebuie să fie şi la anchetatori, nu doar la mine, că ei nu ştiu decât evaziune şi evaziune, acuză toată ziua, dar uite că nu e chiar aşa”, a precizat Potârcă.

ALTE DOSARE

Preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, Constantin Ninel Potârcă este judecat în prezent şi în alte dosare de evaziune fiscală, în care a primit sentinţe cu condamnare la închisoare, niciuna dintre ele nefiind însă definitivă, el declarându-se nevinovat după ce, în trecut, a câştigat procese cu autorităţile statului în care era acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: