Povestea Bibliotecii „General Tell” de la Târgu-Jiu

La începutul lunii octombrie 1933 începea povestea constituirii Bibliotecii Publice „General Tell” de la Târgu-Jiu. A fost vorba de o donaţie a lui Alexandru Christian Tell, nepotul generalului paşoptist, iar operaţiunile s-au prelungit până în octombrie 1934 când practic aveam şi o bibliotecă după repetatele insistenţe ale donatorului. Povestea începuturilor Bibliotecii Publice de la Târgu-Jiu o găsiţi luni seara la GORJ TV în emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj”, invitatul fiind prof. dr. Elena Cornoiu.

Profesor la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Elena Cornoiu a dedicat două cărţi istoricului Bibliotecii Publice „General Tell”- denumirea originală - şi donaţiei familiei Tell din perioada interbelică. Gestul urmaşilor generalului Christian Tell a fost punctul de pornire al Bibliotecii care astăzi îşi are sediul pe strada Eroilor din Târgu-Jiu. Actuala locaţie a Bibliotecii datează din perioada comunistă.

Povestea a început în octombrie  1933, când nepotul generalului Christian Tell, magistratul Alexandru Christian Tell, domiciliat în Bucureşti, a expediat către primarul oraşului, Şerban Frumuşeanu, o scrisoare prin care se oferea să doneze oraşului Târgu-Jiu ,,biblioteca moştenită de mine de la defunctul meu părinte, generalul Alexandru Tell“ şi de la bunicul său, generalul Christian Tell. Familia Tell a dăruit târgujienilor peste 5000 de volume, majoritatea în limba franceză.

Din nefericire, povestea nu s-a terminat aici. Deşi cărţile au fost aduse la Târgu-Jiu încă din ianuarie 1934, nu s-a făcut nimic pe parcursul mai multor luni, fapt ce l-a făcut pe donator să someze Primăria Târgu-Jiu să deschidă Biblioteca. Lucrul s-a întâmplat în octombrie 1934, Târgu-Jiul intrând atunci în rândul oraşelor cu Bibliotecă Publică. Alte amănunte la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj”.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: