Prea mulţi, prea mici

Dreapta are prea mulţi potenţiali candidaţi la prezidenţiale, niciunul suficient de puternic încât să se detaşeze de ceilalţi. Scandalul mocneşte în rândul liderilor de dreapta care îşi doresc să primească statutul de prezidenţiabil. Manipularea prin sondaje a început, la fel şi acuzaţiile de joc incorect între aşa-zişii aliaţi. Există o luptă între Iohannis şi Antonescu în PNL. Odată cu intrarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în PDL, este de prevăzut un conflict între el şi Cătălin Predoiu pentru susţinerea pedeliştilor în luptă cu Iohannis. Ba încă a mai apărut şi Monica Macovei cu pretenţii, chit că aceasta nu a avut reuşit până acum decât la votul pe listă.

Oricât de siguri vor să pară pe ei liderii de dreapta, eu nu sunt bag mâna în foc că va exista marele partid sau candidatul unic. Crin Antonescu a pierdut ieri lupta în PNL, două treimi din liberalii din delegaţia permanentă alegând să îl susţină pe Iohannis. „Ştiu ce am de făcut”, a fost declaraţia lui Crin de după acest moment. Nu ştiu ce ştie că are de făcut, pentru că nu ne-a spus şi nouă. Atât sondajele, cât şi partidul, au stabilit ca neamţul să fie prezidenţiabil. Ar trebui să fie suficient pentru ca Antonescu să se recunoască înfrânt şi totuşi nu o face. Şi nici nu pare dispus să lupte pentru Iohannis în alegeri, dar nu ne spune de ce. Sugerează că există o înţelegere obscură între Iohannis şi Ponta, dar nu spune mai mult. Cert este că se simte trădat de cel pentru care gândise probabil doar un rol de premier al PNL.

PDL a mers până mai ieri pe mâna lui Predoiu. Un politician cu o notorietate prea mică pentru a putea fi un candidat redutabil, dar care nu îşi dă seama de asta. Mihai Răzvan Ungureanu, noua achiziţie a PDL, ar fi o soluţie cu mult mai bună. Dar, abia acum intră în Partidul Democrat-Liberal, pe uşa Forţei Civice. Cum ar putea PDL să spună peste câteva zile: MRU este prezidenţiabilul nostru, câtă vreme acesta abia acum intră în partid?

Am vorbit cu mulţi alegători de dreapta. Unii spun clar că nu l-ar vota pe Iohannis pentru că l-a trădat pe Antonescu, alţii nu l-ar vota pe Crin pentru că a făcut USL cu Ponta, unii nu îl vor pe MRU pentru că strâmba din nas la PDL când i s-a propus să se înscrie, alţii nu-l vor pe Predoiu că e mutălău. Electoratul de dreapta este unul eterogen şi niciunul dintre prezidenţiabilii aflaţi în competiţie nu pare capabil să îl omogenizeze.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: