Prefectul Andrei a fost refuzat de şefa de la APIA Gorj

Liviu Andrei nu este încântat de felul în care sunt modernizate cu fonduri europene stânele de oi. După o vizită la o stână de oi din judeţul Gorj, care nu a fost tocmai plăcută, precum cele povestite la o şedinţă din cadrul Prefecturii, acesta a tras concluzia că fondurile europene atrase nu sunt cheltuite tocmai legal de ciobani. Prefectul a dat dispoziţie conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură să verifice pe ce cheltuiesc ciobanii subvenţiile. Răspunsul şefei de la APIA l-a şocat: nu pot face aceste verificări.

Prefectul judeţului, Liviu Andrei, le-a cerut angajaţilor de la APIA Gorj să verifice toate stânele de oi de pe raza judeţului şi implicit modul în care sunt cheltuite subvenţiile primite de către ciobani. Cerinţele vin după ce prefectul a vizitat o stână de oi, de care nu a rămas prea încântat. Respectivul cioban primise subvenţii de la stat, dar nu le folosise pentru modernizarea stânei.  Aşa că cei de la APIA trebuie să întocmească de urgenţă un raport pe această temă. În prealabil Liviu Andrei a făcut o investigaţie, însă nu doreşte să ofere detalii. „Mă interesează însă verificările pe care le faceţi la cheltuielile de fonduri pentru că sunt foarte mulţi indivizi, şi ştiţi şi dumneavoastră treaba asta, care au făcut dosare pentru subvenţii de la APIA şi ei folosesc aceleaşi animale. Este vorba de stânele de oi. Pe mine nu m-a interesat decât modernizarea acelor stâne, că am înţeles că stâna este apărută în rapoartele pe care le aveţi dumneavoastră acolo modernizate. Eu am înregistrările respective. Dacă aia este stână modernizată înseamnă că nu mai avem ce discuta. Şi în condiţiile respective trebuie să faceţi o verificare, să ne prezentaţi un material bine documentat cu intervenţiile dumneavoastră, să vedem ce se întâmplă”, declară prefectul judeţului Gorj.

APIA, fără organ de control

La această cerinţă Corina Dorobanţu, şefa APIA Gorj a răspuns că inspectorii săi nu au posibilitatea să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii primiţi. „Din păcate noi nu avem posibilitatea să verificăm cum se consumă banii. Nu putem. Doar să îndeplinească condiţiile. Din păcate acestea sunt normele…”, a răspuns Corina Dorobanţu. Răspunsul primit nu l-a mulţumit defel pe prefectul de Gorj, care a mai încercat încă o dată să clarifice situaţia. „Eu vin la dumneavoastră, fac un dosar şi îmi daţi o sumă de bani. Şi arăt în dosarul respectiv că deţin un gol alpin unde pot să-mi pasc oile şi am o mie de oi. Şi îmi daţi banii şi spun că există o stână în zona respectivă pe care vreau să o modernizez cu banii respectivi şi să aranjez foarte bine păşunea ca oile să pască, să am o mulsoare europeană. Iau aceşti bani pentru că dosarul este bine făcut şi apoi nu mai aveţi voie să verificaţi?”, a mai întrebat Liviu Andrei. „Nu ştiu cine are puterea să îi verifice. Probabil poliţia. Acele goluri alpine de regulă le concesionează de la primărie”, a spus Corina Dorobanţu.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: