Prefectul Andrei a inspectat Căminul de Bătrâni de la Novaci

Liviu Andrei a mers ieri în oraşul Novaci pentru a vedea la faţa locului care sunt problemele cu care se confruntă cei circa 30 de bătrâni cazaţi în căminul amenajat cu fonduri europene la marginea oraşului. Prefectul a promis cu această ocazie că se va ocupa de problemele de asistenţă medicală şi de salariile neplătite ale angajaţilor, promisiuni care ar urma să se materializeze chiar în următoarele zile.

La faţa locului Andrei a descoperit însă o grămadă de lemne ne arse de iarna trecută, el dându-şi seama că altele sunt necazurile pensionarilor care sunt îngrijiţi în centrul respectiv. Aceştia stau cam înghesuiţi în camere, după normele europene, ei fiind cam trei în camerele în care ar trebui să fie cazate două persoane. Cu toţii i s-au plâns reprezentantului Guvernului în teritoriu de lipsa asistenţei medicale, problemele de sănătate ale lor fiind multiple, mai ales pe fondul vârstei pe care o au. Prefectul a promis că face demersuri la spitalul din Novaci pentru ca măcar o dată pe săptămână să fie vizitaţi de un specialist din cadrul unităţii, iar medicul de familie să fie unul nou, care să se ocupe cu adevărat de pacienţii săi. „Pentru remedierea acestei situaţii  am luat hotărârea să fie încheiat un parteneriat între Consiliul Local Novaci, sub patronajul căruia funcţionează Căminul de Bătrâni şi Spitalul orăşenesc Novaci, semnat de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj şi aprobat de către prefectul judeţului Gorj. În urma acestui parteneriat medicii de la Spitalul orăşenesc Novaci vor acorda asistenţă medicală de specialitate bătrânilor. De asemenea, persoanele vârstnice din centru vor avea un nou medic de familie, care are obligaţia de a-i vizita periodic”, spune Andrei, care a mai cerut şi ca şefii căminului să ţină un registru special cu zilele în care medicii vin la pacienţi, consultaţiile acordate şi semnătura celor care sunt îngrijiţi de specialişti.

          Salarii neplătite cu lunile

          Andrei a aflat însă cu această ocazie şi că salariile angajaţilor de la căminul de bătrâni nu sunt plătite de vreo trei luni. Salariile sunt mici, iar angajaţii centrului trebuie să aibă grijă de pensionari aproape non-stop, vârstnicii fiind persoane cu probleme speciale, mai ales de sănătate. „E mai greu ca atunci când îngrijeşti un copil pentru că pe acesta îl poţi lua în braţe şi legăna, dar la bătrâni e mult mai complicat. Noi suntem femei şi gândiţi-vă că trebuie să facem curat în patul unora dintre bătrâni, iar cei care sunt mai corpolenţi nu-i putem ridica din pat decât dacă ne strângem trei sau poate chiar patru pentru că altfel nu reuşim. Trebuie să fim atenţi cu ei tot timpul”, spunea ieri una dintre angajate. Liviu Andrei declară că şi problema salariilor se va rezolva în scurt timp, chiar dacă nu există bani la buget pentru aşa ceva. „Am discutat cu primarul oraşului, care ştie problema respectivă şi care m-a asigurat că în câteva zile va primi o sponsorizare pe care o va folosi în rezolvarea acestei chestiuni. Bani la buget nu mai există, cel puţin pe moment, ştiu că situaţia este una dificilă acolo, dar am fost asigurat că salariile vor fi date în perioada următoare. Oricum, voi urmări cum se vor soluţiona aceste aspecte”, declară Andrei.

          Toate aceste probleme au fost constate pe fondul unui proces de corupţie pe care îl are pe rol fosta şefă a căminului din Novaci, Maria Mihaela Fârlan fiind acuzată la sfârşitul anului trecut de luare de mită. O fostă subordonată a sa s-a plâns de faptul că a trebuit să dea mită 50 de euro pentru a-şi păstra locul de muncă şi aşa prost plătit, plângerea respectivă nefiind încă soluţionată cu o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: