Prefectura Gorj cere anularea unor sporuri de 50% de la o primărie

Instituţia Prefectului a cerut în instanţă anularea unor sporuri acordate de Consiliul Local din Berleşti celor 9 membri ai Comisiei de fond funciar. În fapt este vorba de un spor de 50%, spor de dificultate, pe care îl primesc membrii comisiei de încă din luna septembrie a anului trecut. Reprezentanţii Prefecturii au considerat că acestea sporuri au fost acordate ilegal şi cer recuperarea lor în instanţă. La nivelul judeţului Gorj există o primărie care şi-a câştigat în instanţă aceste sporuri astfel că cel mai probabil şi Primăria Berleşti le va câştiga.

Fiecare din cei 9 membri, câţi numără comisia, printre care se numără şi primăriţa Maria Dumitraşcu dar şi viceprimarul Iulian Garcea, primesc lunar încă jumătate din salariul de bază pentru faptul că sunt implicaţi în mod direct în aplicarea legilor fondului funciar. Reprezentanţii Prefecturii Gorj spun că aceste sporuri au fost acordate în baza unei legi care nu mai poate fi transpusă în prezent. “Legea 203/2006, modificată şi completată cu ordonanţa de urgenţă 136/ 2006 spune că salariaţii instituţiilor publice, membri ai comisiilor de fond funciar, beneficiază de spor de dificultate de la data intrării în vigoare a legii. Este foarte adevărat că anumite comisii locale au acţionat şi au solicitat sporul de dificultate şi pe perioada următoare în instanţă şi au obţinut hotărâre judecătorească. Dar la autorităţile locale care îşi dau din proprie iniţiativă acest spor pe o prevedere legală care nu mai are aplicabilitate în timp, avem obligaţia să o contestăm în contencios. Dacă în contencios le dă dreptate şi-l pot primi, dacă nu, acea dispoziţie de primar se anulează”, a declarat subprefectul Virgil Drăguşin. 

Dumitraşcu, de acord

Primăriţa Maria Dumitraşcu, care este şi preşedintele respectivei comisii, s-a arătat nemulţumită de ceea ce se întâmplă. Primăriţa spune că membrii comisiei muncesc pe brânci pentru a finaliza procesul de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada comunistă. “Aş întreba legiuitorul, când a făcut această lege 165/2013 şi plăteşte autoritatea naţională cu nişte sume fabuloase, imense, pentru a aceste lucrări pe care le face de fapt comisia locală, cum se poate plăti centralul şi nu se plăteşte localul? Cei care muncesc efectiv la această problemă. Dacă o să pierdem în instanţă, nicio problemă. Sumele se recuperează, şi aşa nu sunt mari”, a comentat Maria Dumitraşcu, primăriţa comunei Berleşti. Că vor pierde sporul este puţin probabil deoarece şi la Bustuchin a existat o situaţie similară numai că, în acest caz, Curtea de Conturi a considerat că sporul de dificultate a fost acordat ilegal. În instanţă, membrii comisiei şi-au câştigat drepturile. “La noi a fost faptul că ne-a atacat Curtea de Conturi şi atunci ne-am cerut dreptul pentru a obţine acele imputări pe perioada cât comisia locală va funcţiona pentru acest proiect, cadastru general-carte funciară”, a spus Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Vizualizări: 547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: