Preoţii trebuie să aleagă între parohie şi catedră

Preoţii care au parohie, dar care sunt şi titulari pe posturi de profesori, vor trebui să aleagă între cele două funcţii. Mitropolia a cerut o situaţie a acestora la Inspectoratul Şcolar Gorj.

Mitropolia Olteniei a cerut Inspectoratului Şcolar Gorj a situaţie cu toţi preoţii parohi, care în paralel predau şi în şcoli ca profesori titulari. Aceştia vor trebui să aleagă una dintre cele două funcţii. În această situaţie sunt aproximativ 20 de profesori de religie. „Nu poţi să fii şi profesor şi preot şi să le faci bine pe amândouă. Mitropolia Olteniei a cerut o situaţie cu preoţii care au o parohie, dar care totodată sunt şi profesori titulari de religie. Am înţeles că Inspectoratul Judeţean Şcolar are deja datele, iar în această situaţie sunt cam 20 de profesori de religie. Mitropolia va decide dacă le va mai permite sau nu să predea şi să fie şi preoţi parohi”, a declarat Gheorghe Benegui, director liceul de Teologie din Târgu Jiu.

A lăsat biserica pentru funcţie

Unul dintre cei aflaţi în această situaţie este chiar directorul adjunct al liceului Teologic. Ştefan Andronache a ales să rămână cadru didactic, în defavoarea parohiei. Propunerea Mitropoliei vine după ce foarte mulţi studenţi termină facultăţi de teologie, şi se văd puşi în situaţia de a nu avea unde să lucreze nici ca preoţi, nici ca profesori de religie. „Este o adevărată problemă. La noi în judeţ nu mai sunt posturi libere titularizabile pe care tinerii absolvenţi ai unei Facultăţi de Teologie să poată concura. Eu am ales să rămân la catedră, dar asta nu înseamnă că m-am lepădat de haina preoţiei”, susţine Ştefan Andronache, director adjunct la Liceul Teologic.

Pot exista şi excepţii. În cazul în care parohia unuia dintre profesorii titulari pe post este una săracă, din care preotul să nu încaseze venituri substanţiale, va putea păstra şi una şi alta, însă acolo unde sunt preoţi care administrează parohii bogate, trebuie să decidă ce vor să fie, profesori sau preoţi.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: