Preşcolarii consumă cafea de la automatele din şcoli

Mama unui elev de opt ani a sunat revoltată la redacţia Pandurul pentru a semnala faptul că fiul ei a băut cafea de la un automat amplasat în şcoală. „Este inadmisibil faptul că cei mici au acces la aşa ceva”, a spus aceasta. Conducerea şcolii din Rovinari ştia de amplasarea automatului, dar credea că e un lucru bun, să nu mai treacă strada cei dornici de un ceai sau o ciocolată caldă. „Nu ştiam că e şi cafea”, se scuză directorul.

Această situaţie este întâlnită la Şcoala nr.1 din Rovinari, unde există un automat de la care elevii pot cumpăra ciocolată caldă, ceai şi chiar cafea. Mama unui elev al clasei a II-a a sesizat redacţia Pandurul despre acest lucru, după ce fiul său a cumpărat o cafea, pe care a şi băut-o, de la automatul amplasat în şcoală.

Nu ştie ce se întâmplă în şcoala pe care o conduce

Conducerea unităţii şcolare spune că nu ştie dacă de la acest automat se poate achiziţiona cafea, deşi chiar directorul unităţii a încheiat contractul cu firma care deţine această aparatură. „Ştiu că are ciocolată caldă, nu ştiu dacă are cafea. Chiar nu m-am uitat. Fiecare îşi mai ia câte o ciocolată caldă şi n-am fost împotrivă. Nu m-am uitat să văd dacă se găseşte şi cafea, chiar nu ştiu. Trebuie să verific să văd despre ce este vorba. Eu am crezut că le fac un bine. Tot treceau strada şi-şi luau ciocolată caldă sau alte produse şi am zis că în acest fel nu mai trebuie să treacă strada”, a declarat Grigore Curcanu, directorul Şcolii nr.1 Rovinari.

Responsabile de unităţile şcolare sunt autorităţile publice locale. Reprezentanţii Primăriei Rovinari spun că vor dispune retragerea automatului din incinta şcolii. „Mă voi duce să întreb, să vedem care este situaţia. Dacă vom constata că se poate cumpăra cafea de la acest automat îl vom scoate. Va dispărea de acolo dacă se confirmă acest lucru”, a precizat Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.

ISJ Gorj face anchete în şcoli

Şi conducerea Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj va dispune anchete la unităţile şcolare din judeţ, pentru a verifica dacă de la  automatele din incinta lor elevii pot cumpăra şi cafea. „Vom vedea ce autorizaţii au. O să fac o anchetă, să vedem în câte şcoli avem aşa ceva şi vom vedea care este baza legală în care le-au adus acolo. Nu pot funcţiona dacă nu sunt legale”, a declarat Ion Işfan, inspector general al ISJ Gorj.   

Şi la Liceul Roşia Jiu din Fărcăşeşti a fost pus în funcţiune un astfel de automat. Conducerea unităţii şcolare dă asigurări că nu se poate achiziţiona cafea de la aparatul respectiv. „Nu e pentru cafea, e pentru ceai şi ciocolată caldă, există tot din dorinţa de a nu mai traversa copiii strada. E un beneficiu pentru copii. Persoana care le-a montat are toate avizele, vine, le curăţă. Noi am încheiat contract cu firma respectivă pentru o perioadă determinată, pe o lună, am zis să vedem care este efectul. Dacă e unul pozitiv, îl păstrăm”, a comentat Liliana Bugă, directorul Liceului Roşia-Jiu.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: