Presiuni pentru ca FNME să semneze CCM-ul

Negocierile pentru noul Contract de Muncă de la nivelul CE Oltenia au continuat și marți, chiar dacă pentru trei din cele patru federații semnatare lucrurile sunt clare. Federațiile Univers, Petrom și Energetica au acceptat propunerea administrației și vor să semneze un act adițional pentru prelungirea actualului CCM, însă nu o pot face fără parafa Federației Naționale Mine Energie (FNME). FNME va avea vineri consultarea salariaților și va lua o decizie finală.

Federațiile Univers, Petrom și Energetica sunt nerăbdătoare să semneze adiționalul la CCM, la care se adaugă alte bonusuri, dar sunt ținute pe loc de FNME. O primă consultare a angajaților a arătat că membrii FNME vor o armonizare a salariilor, mai mult decât creșterea veniturilor prin acordarea unor prime și facilități. Ultima propunere a administrației: prelungirea actualului CCM, plus două prime de 1000 de lei, una de 950 de lei, tichete cadou de 15 lei, 500 lei cota de cărbune, ziua de naștere a salariatului - zi liberă plătită; spor sâmbătă si duminica 87,5%. FNME a propus o soluție pentru economisirea unor fonduri, care să fie repartizate celor cu clase foarte mici. Cinci zile de plată de 75%, iar banii să ajungă la cei cu salarii mici.

„FNME, prin reprezentanții în Comisia de Negociere, au solicitat șomaj tehnic sau concediu fără salariu pentru toți salariații, sumele care rămân să fie redistribuite în alte cariere, unde sunt salarii mici pe categorii de salariați (meserii). Tradus pe românește, de regulă, salariații care provin din fostul Complex Energetic Turceni, Rovinari şi Craiova vor fi defavorizați pentru a susține salariații proveniți din fosta SNLO“, atacă, pe Facebook, Sindicatul Mine Energie Jilț.

Argumentul sindicatului nu prea ține dacă reamintim faptul că și minerii din zona Jilț mai mult au stat blocați decât au muncit, fiind susținuți de ceilalți angajați. Solidaritatea sindicală nu este însă o lecție în CE Oltenia. Liderii din Jilț susțin că ar urma să fie discuții pe parcursul anului pentru a mai reglementa situația celor cu salarii foarte mici.

Vizualizări: 4,107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: