Preţul cărnii de miel ar putea depăşi 30 de lei/kg

Ninsoarea din această iarnă i-a făcut pe ciobanii gorjeni să cheltuiască zeci şi chiar sute de milioane de lei vechi, pe lună, pentru întreţinerea oilor. Chiar dacă mieii vor fi destul de mari la Paşti, oierii spun că vor fi nevoiţi să crească preţul cărnii pentru a acoperi cheltuielile. Astfel, un miel de 20 de kilograme ar putea ajunge la 600 de lei.

Iarna lungă a dat de furcă ciobanilor gorjeni, fiecare zăpadă însemnând  cheltuieli suplimentare pentru asigurarea nutreţului animalelor. Oierii se plâng de faptul că achiziţionarea furajelor i-a adus în sapă de lemn. Ba mai mult începând cu acest an ciobanii sunt nevoiţi să suporte şi contravaloarea crotaliilor şi manopera acestora. Până acum mieii erau crotaliaţi pe cheltuiala statului, crotalierea fiind absolut necesară pentru ca animalele să poată fi sacrificate. Dacă anul trecut, un kilogram de carne de miel a putut fi achiziţionat la un preţ de 15-20 de lei, acum de Paşti ar putea depăşi 30 de lei.

Ciobanii spun că vor fi nevoiţi să scumpească preţul mieilor tocmai pentru a-şi putea acoperi cheltuielile. De Paşti, un miel poate ajunge la câteva milioane lei vechi. “Pentru aş putea acoperi cheltuielile, ciobanii vor trebui să vândă carnea de miel cu cel puţin 30 de lei/kilogram. Asta ţinând cont de faptul că iarna a fost foarte lungă şi s-au cheltuit mulţi bani pentru întreţinerea oilor. În acest an mieii sunt destul de mari şi ajung chiar la 15-20 de kilograme”, a declarat Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Gorj.

Ion Cherciu are la Crasna aproximativ 600 de oi şi 300 de miei. Pentru întreţinerea lor, în această iarnă, a cheltuit circa 100 de milioane de lei vechi/lună.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: