Primar din Gorj: Mai rezistăm două luni

Primarii din Gorj aşteaptă o rectificare bugetară în cel mult două luni, pentru că bugetele fundamentate la începutul anului abia le asigură bani pentru salarii şi pentru cheltuielile curente. Primarul din Ciuperceni, Dumitru Tăloi, a spus într-un interviu la Radio Infinit că este nevoie de rectificare bugetară pentru a fi asiguraţi banii necesari cofinanţării unor investiţii. Sumele necesare sunt foarte mari şi nu pot fi asigurate din fondurile proprii ale primăriilor. Primarul din Ciuperceni a spus că se bazează pe promisiunea guvernanţilor privind o primă rectificare bugetară în această vară.

Reporter: Care este situaţia bugetului local, vă ajung banii?

Dumitru Tăloi: Deocamdată mai avem cât să mai rezistăm două luni de aici încolo, după aceea sperăm să se facă rectificare, aşa cum au promis guvernanţii şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Reporter: Şi ce faceţi dacă nu vine rectificarea?

Dumitru Tăloi: De salarii ne descurcăm, dar nu putem asigura cofinanţarea la investiţii. Eu am în derulare o alimentare cu apă unde trebuie să pun partea comunităţii. Sunt investiţii mari pe care nu le putem suporta de la buget. Vedem ce o fi până atunci, deocamdată trăim cu speranţa.

Reporter: De câţi bani aveţi nevoie pentru cofinanţări, ca să fiţi acoperiţi până la sfârşitul anului?

Dumitru Tăloi: Eu anul acesta şi anul viitor am în derulare proiecte de aproape 200 de miliarde (n.r. - lei vechi). Numai la un drum am cofinanţare 11 miliarde. Sperăm că nu se ajunge la suspendarea lucrărilor, tot timpul au fost discuţii, iar în final s-a rezolvat problema. Trăim cu speranţa că va fi aşa şi anul acesta. În fiecare an am aşteptat rectificarea.

Reporter: Alte probleme în comunitatea dvs.?

Dumitru Tăloi: Avem probleme cu legea fondului funciar, avem hotărâri judecătoreşti care nu se pot pune în aplicare. Nu găsim firme cu care să facem cadastrul general, am găsit o firmă din Timişoara, nu s-a prezentat deloc la lucrări, o să reziliem contractul, să găsim pe altcineva să facem cadastrul general. Oamenii au auzit la televizor că se face cadastrul şi zic că noi batem pasul pe loc. Trebuie să le explicăm că cei de la firmă au venit doar atunci la încheierea contractului şi nu au mai venit. Cred că nu găsesc oameni cu care să lucreze.

Vizualizări: 2,228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: