Greblă, după achitare: Am suferit. Să facă pasul înapoi!

Fostul judecător constituţional Toni Mihail Greblă poate răsufla uşurat. Judecătorii Curţii Supreme au decis, în primă instanţă, ca acesta să fie achitat. La aflarea veştii, Greblă a pus „tunurile” pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe care a sfătuit-o să se retragă din fruntea instituţiei. A fost cea de-a doua „palmă” în numai două zile pe care au primit-o procurorii DNA, după achitarea lui Victor Ponta. Și această decizie, tot nedefinitivă.

Reporter: Cum au fost ultimii ani pentru dumneavoastră?

Toni Mihail Greblă: Aşteptarea a fost grea. Eu eram încrezător pentru că ştiam că nu am comis niciodată faptele pentru care am fost trimis în judecată. Înalta Curte, prin judecătorii de drepturi şi libertăţi, se pronunţase în martie 2015 şi în ce mă priveşte eram convins că probele de la dosar nu justifică altă soluţie decât cea pronunţată de Înalta Curte. După un probatoriu minuţios, laborios, Înalta Curte a dat o soluţie care este legală şi temeinică, după părerea mea.

Rep.: Aţi fost numit „penal” cu orice ocazie...

T.M.G.: Nu m-am simţit niciodată penal. După întâmplarea din 2015, când am fost chemat intempestiv la DNA, am înţeles, pentru a proteja activitatea Curţii Constituţionale, să demisionez de la Curte, pentru că era o incompatibilitate morală între calitatea de suspect şi cea de judecător al Curţii Constituţionale, mai ales în această perioadă în care asupra Curţii Constituţionale se exercita o presiune foarte, foarte mare, dar atunci  n-a fost vorba de presiune, ci de intervenţia brutală a unor instituţii de forţă.

Rep.: Ce credeţi că s-a dorit prin ce vi s-a întâmplat?

T.M.G.: S-a dorit punerea la punct a Curţii Constituţionale şi am fost ales eu ca exemplu pentru a disciplina Curtea Constituţională care nu a răspuns şi nu răspunde nici acum la comenzi, în majoritatea ei.

Rep.: Procurorul a cerut închisoare pentru dumneavoastră. Cum au fost aceste zile de aşteptare?

T. M.G.: A cerut o pedeapsă fără să spună cum să fie. A cerut cu jumătate de gură. Au dispus trimiterea în judecată fără nicio probă. Ăsta e lucrul cel mai grav.  Au existat foarte multe dovezi  şi luări de poziţie. A fost o supărare a SRI şi a DNA şi probabil au lucrat împreună nişte oameni din SRI şi nişte iresponsabili din DNA astfel încât s-a ajuns la formarea unui dosar.

Rep.: După decizia Curţii Supreme, aveţi un mesaj pentru şefa DNA?

T.M.G.: Doamna Kovesi ar trebui să vadă că prezenţa ei în fruntea DNA creează mari prejudicii acestei instituţii. Dacă ar ţine la această activitate, ar trebui să facă pasul înapoi. Dacă ea nu-l face, ar trebui să fie preşedintele României care să atragă atenţia asupra acestor derapaje şi să facă în aşa fel încât aceste derapaje să nu se mai poată întâmpla.

Rep.: Inclusiv preşedintele Iohannis v-a numit „penal”. Ce ar trebui să facă acum?

T.M.G.: Nu comentez nişte declaraţii politicianiste, lipsite de suport, de substanţă şi de responsabilitate. Două achitări în două dosare grele. E vorba de mulţi oameni, de multe familii, de multe activităţi afectate. Preşedintele ar trebui să intervină dacă îşi exercită rolul de mediator între puterile statului şi mai ales acela de garant al Constituţiei, inclusiv în ceea ce priveşte capitolul Drepturi şi libertăţi ale omului.

Rep.: Cum v-a afectat tot acest scandal?

T.M.G.: În ceea ce priveşte activitatea profesională, pentru mine, luminile s-au stins, parafrazând un poet naţional. Familia a avut de suferit în această perioadă. Eu am suferit din mai multe puncte de vedere. Am fost un om activ aproape 40 de ani. Dintr-o dată, a trebuit să nu mai desfăşor nicio activitate, ceea ce este cumplit şi în al doilea rând, e vorba de experienţa profesională pe care am dobândit-o în 25 de ani de activitate publică. Este păcat că este nefolosită de statul român.

Rep.: Aveţi în plan să vă îndreptaţi împotriva cuiva după ce va rămâne definitivă această sentinţă?

T.M.G.: Mă îndrept spre familie şi vreau să ne liniştim împreună şi apoi vom vedea.

Vizualizări: 1,276

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: