Primar: Este imposibil să conving oamenii să nu mai ardă deșeurile vegetale

Legea care interzice incendierea deșeurilor vegetale pare aproape imposibil de aplicat, cel puțin la nivelul județului Gorj. Recunosc acest lucru chiar primarii, care ar trebui să se ocupe de colectarea acestor deșeuri de la cetățeni. Deși legea a intrat în vigoare, este ignorată de gorjeni. Drept dovadă stau cele peste o sută de incendii de vegetație uscată înregistrate în județ în ultimele două săptămâni.

Primarul din comuna gorjeană Bâlteni recunoaște că aplicarea acestei legi va fi o adevărată provocare atât pentru cetățeni, dar mai ales pentru autoritățile locale. Vasile Vlăduleanu susține că a avut nevoie de două mandate de primar pentru a reuși să convingă cetățenii să arunce gunoiul la pubele, pe care apoi să le scoată la poartă. ”Este foarte greu de aplicat această lege. Ca să vă dați seama ce înseamnă, vreau să vă spun că la mine în comună a durat 8 ani de zile până când oamenii au conștientizat că trebuie să scoată pubelele cu gunoi la poartă, ca să vină mașină să le ridice. A fost greu să înțeleagă faptul că nu mai au ce căuta cu roaba, cu căruța să le ducă pe câmp, să le dea foc sau să le arunce pe sub poduri. Comuna Bâlteni a fost prima localitatea în care a fost ridicat gunoiul. Ca să nu vă spun ce am pățit până am desființat depozitele de gunoi improvizate în comună. E greu să faci oamenii să conștientizeze”, a declarat Vasile Vlăduleanu.

Întâmplarea face ca localitatea Bâlteni să înregistreze și cele mai multe incendii de vegetație uscată, lucru care îngreunează misiunea autorităților locale. ”Comuna Bâlteni este comuna cu cele mai multe incendii. Oamenii nu sunt conștienți de riscuri. Chiar și când este vânt puternic, sunt cetățeni care dau foc la vegetație. Sunt foarte greu de găsit pentru că, dacă nu îi prinzi atunci, nu recunoaște nimeni apoi”, a mai spus primarul.

Vlăduleanu susține că primăria este pregătită să colecteze aceste deșeuri vegetale de la cetățeni, numai că trebuie și ei să colaboreze. ”Eu am un platou betonat în centrul comunei și aș putea să-l folosesc pentru depozitarea acestor deșeuri vegetale. Este foarte important să înțeleagă cetățenii și să aducă aici, nu să le dea foc. În prezent nu pot să merg să le colectez de la fiecare gospodărie”, a mai spus Vasile Vlăduleanu.

Primarul din Vladimir are în plan să încheie un contract cu o firmă care să vină special în localitate să colecteze deșeurile vegetale. ”Noi am tot popularizat prin adrese și afișe faptul că cetățenii nu mai au voie să dea foc la vegetație. Noi ca și autoritate publică locală nu avem nicio posibilitate să colectăm aceste deșeuri, așa că cel mai probabil o să încheiem un contract cu vreo firma care poate face acest lucru”, susține Ion Ianăși.

Vizualizări: 2,905

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: