Primar Motru: Vom rămâne tot proști și săraci și vom muri de foame

Nu toți primarii din Gorj își pun speranțele în planul gândit pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, un program care este văzut de alții drept colacul de salvare pentru companie. Edilul din Motru, zonă minieră, se gândeștte cu groază că Lupoaia, de exemplu, ar putea fi închisă mai devreme decât se estimează și că rezervele de cărbune ar putea ajunge să fie exploatate de firme private.

Peste circa cinci ani, programul de restructurare a companiei energetice prevede că va fi închisă Cariera Lupoaia. Se estimează că atunci cariera își va epuiza resursele. Primarul din Motru, Cosmin Morega, se teme că acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme decât este preconizat: “În 2025, se vorbește de Lupoaia și, până în 2030, ar fi ceva mai bine pentru Roșiuța. Acestea sunt statistici. Toate experiențele acestea cu închiderile de fabrici și uzine, știm că, de multe ori, se întâmplă mai devreme, nu mai târziu”.

Ce se va întâmpla cu rezervele de cărbune rămase neexploatate? Primarul Morega crede că se vor înghesui firmele private să deschidă mici afaceri odată ce exploatările complexului se vor închide una după alta.

Mai mult, Morega nu este sigur că acest plan de restructurare este soluția salvatoare pentru compania energetică. „Vor găsi persoane juridice care vor dori să deschidă acele minicariere și atunci se va putea găsi cărbune. Acum avem această societate de stat, nu putem să funcționăm optim și să fie pe plus. Are pierderi, anumite probleme. Cei care spun acum că are probleme compania, tot ei au condus în toată această perioadă. s-au rotit unii cu alții și tot ei au condus. Acum, când îi aud cu câtă ușurință spun că trebuie să fie făcut acest plan de restructurare și că este singurul viabil, altfel nu avem soluții. Practic, să înțeleg că, dacă nu dăm afară cei 4.700 de oameni din acest sector, vor intra în faliment. Nu estimez că vor veni privații, asta se va întâmpla sigur. Este dureros că, în 30 de ani, nu a venit nimeni cu o alternativă. Să spună că, pe lângă Lupoaia, am dezvoltat o fabrică de peleți, cărămidă, ceva. Vom rămâne tot proști și săraci și, mai mult, vom muri de foame”, a spus primarul din Motru, la Radio Infinit.

Vizualizări: 3,494

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: