Cere testare Covid gratuită. “Rata mortalității a celor intubați este de 95%”

Nicolae Ivăniși le cere din nou parlamentarilor să voteze proiectul de lege aflat din iunie în parlament, pentru testarea gratuită a celor cu suspiciuni de infectare cu noul coronavirus. “Proiectul este depus de un parlamentar al PER din iunie”, a spus candidatul Partidului Ecologist Român Gorj la Camera Deputaților.

Ivăniși este de părere că o testare în masă însemnă prevenție, dar și posibilitatea de a aplica tratamentul din momentul în care boala este în fază incipientă. Candidatul PER Gorj atrage atenția asupra statisticilor publicate joi în presa centrală, potrivit cărora 95% din pacienții Covid care ajung să fie intubați mor în spitalele din România, dar și 61% din cei care ajung pe Terapie Intensivă. În alte țări, scapă jumătate sau chiar trei sferturi din cei intubați.

Nicolae Ivăniși a comentat și apelul făcut de președintele Iohannis către prefecți, să nu fie sursă de știri panicarde în această perioadă. “Asta au făcut ei zece luni și acum ne ceartă sau ceartă prefecții că fac exact ce au făcut ei zece luni. Am văzut astăzi niște statistici care confirmă ce am spus eu acum două săptămâni, că ce intră pe ATI nu mai scapă. Din păcate, rata mortalității a celor care ajung intubați este de 95%. Despre ce discută domnul Iohannis la acest moment? Discută despre un ATI care a devenit un fel de salon pentru muribunzi”, a spus Ivăniși la Radio Infinit.

Ministerul Sănătății a instruit Direcțiile de Sănătate Publică, pe 3 noiembrie, să solicite spitalelor rapoarte defalcate în cazul pacienților COVID decedați: ”deces pe secție sau în ATI, sub oxigen sau intubat”. Ziarul Libertatea a obținut primele rezultate: rata totală a mortalității, pentru oamenii internați, este de 8,5%; rata mortalității pentru pacienți ajunși la ATI este de 61%; rata mortalității pentru pacienții intubați invaziv este de 95%.

Potrivit unui sondaj făcut la nivel național, mai mult de jumătate dintre români cred că testarea și tratamentul nu sunt accesibile, fiind prea scumpe. “Au făcut din tragedie o afecere”, a spus Ivăniși, care acuză autoritățile că nu au făcut nimic din ceea ce trebuia să facă, adică dotarea spitalelor și testarea gratuită, mergându-se doar pe măsuri ineficiente din punctul de vedere al lui Ivăniși, care nu crede că masca oprește virusul, sau pe restricții care au dus economia în cap.

Un test PCR costă între 300 și 400 de lei, iar atunci când trebuie să se testeze mai mulți membri din familie este problematic. Mai mult, uneori nu este suficient un singur test pentru un rezultat concludent. (A.A.)

Vizualizări: 1,294

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: