Primăria Negomir, în datorii din cauza reducerii activităţii miniere

Primarul comunei Negomir, Ion Gruescu, termină anul 2014 cu o datorie de 700.000 lei. Primarul spune că această gaură din buget a fost creată de compania minieră ce îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei. Primarul spune că cele două unităţi miniere, Jilţ Nord şi Pinoasa, şi-au redus drastic activitatea anul acesta, drept urmare nu a mai avut aceleaşi venituri la bugetul primăriei. Cu toate acestea, primarul a făcut un bilanţ al investiţiilor din anul 2014.

Rep.: Domnule primar, cum terminaţi anul 2014?

Ion Gruescu: Ceva probleme avem, mai avem datorii către furnizori în primul rând din cauza faptului că unităţile miniere care îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei Negomir, respectiv Jilţ Nord şi Exploatarea Minieră Pinoasa, şi-au redus foarte mult activitatea. Jilţ Nord a avut două luni de şomaj tehnic, aşa că nu ne-am încasat impozitul pe venit pe care l-am preconizat la începutul anului şi am rămas cu ceva datorii pe care o să le rezolvăm în primul trimestru al anului viitor.

Rep.: Ce sume ar fi trebuit să intre în conturile primăriei şi nu au intrat?

Ion Gruescu: Păi avem o diferenţă de şapte miliarde lei vechi faţă de anul trecut pe care noi preconizam că o încasăm în acest an. Noi am avut o discuţie, eu împreună cu mai mulţi primari din zona asta a mineritului şi am avut o discuţie şi cu domnul preşedinte al judeţului, o să continuăm discuţiile şi săptămâna viitoare, a început un dialog destul de bun, destul de fructuos pe care vrem să-l continuăm pentru că, aşa cum aţi văzut, în ultimele patru luni activitatea minieră este destul de bună, se livrează în sistem, deci sistemul pe cărbune, 2.596 MW. Lucrurile stau foarte bine acum faţă de astă vară. Banii nu vor intra anul acesta, nu au de unde. De asta am discutat şi cu domnul preşedinte, poate o să ne intre şi nouă mai mulţi bani de la bugetul de stat, din cote de la Consiliul Judeţean.

Rep.: Ce investiţii aţi avut totuşi anul acesta în comună?

Ion Gruescu: Am realizat foarte multe obiective în acest an, am reabilitat din buget propriu şcoala generală Negomir, am reabilitat şcoala generală cu clasele I-VIII Raci pe programul operaţional regional, pe fonduri europene. Am reuşit să modernizăm patru drumuri săteşti în satele Ursoaia şi Artanu, am semnat trei contracte pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru alimentare cu apă şi modernizare a două drumuri comunale care fac legătura între Negomir şi localităţile Urdari şi Dragoteşti. Au fost finalizate lucrările de modernizare a noului drum care va deveni noul drum judeţean ce face legătura, din primăvară, între comunele Negomir – Fărcăşeşti - Rovinari, lucrare care a fost finanţată în totalitate de Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: