Primăria s-a retras, Fundaţia Infinitului merge mai departe

Centrul „Brâncuşi” va fi construit lângă parcul în care se află Coloana fără Sfârşit, chiar dacă primăria s-a retras din proiect. Agenţia pentru Protecţia Mediului a refuzat iniţial să dea aviz acestui proiect, crezând că primăria s-a retras cu teren cu tot. Doar că terenul pe care va fi construit centrul muzeu este proprietate privată, astfel că Fundaţia Infinitului este liberă să construiască orice, în limitele legii.

Fundaţia “Infinitului” continuă demersurile pentru construirea Centrului Cultural “Brâncuşi”, în ciuda faptului că Primăria Târgu Jiu s-a retras din parteneriat. Cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului au refuzat să dea aviz de mediu după retragerea primăriei, crezând că terenul aparţine municipalităţii. “Primăria era proprietarul terenului pe care l-a concesionat Fundaţiei Infinitului. Din moment ce înţelegerea nu mai este valabilă, clădirea nu mai are stăpân”, a precizat Radu Socolovschi, directorul APM Gorj.

Primăria a venit însă cu precizări, în sensul că terenul nu a aparţinut niciodată municipalităţii, fiind proprietate privată. Autorităţile locale s-au retras din proiect mai mult la presiunea presei. “În următoarea şedinţă de Consiliu Local se va adopta o hotărâre prin care se va renunţa la acord, urmând a nu mai avea nici un fel de implicare în proiect. Terenul este proprietatea fundaţiei, iar reprezentanţii ei sunt liberi să construiască ce vor pe teren, în limitele legii”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt la Primăriei Târgu Jiu.

În noile condiţii, APM Gorj anunţă că nu are motive să blocheze construirea centrului Brâncuşi lângă parcul Coloanei. Centrul va fi construit pe o suprafaţă de 2600 mp, exact la intersecţia dintre str. Eroilor şi str. T. Vladimirescu, unde în prezent este o parcare. Clădirea va avea o înălţime maximă de 9 metri.

INVESTIŢIE

“Brâncuşi Center” va cuprinde spaţii de expunere, sală de proiecţie, cafenea, birouri şi o terasă circulabilă din care poate fi contemplată Coloana. Valoarea acestuia este de aproximativ 1,5 milioane de dolari. Banii au fost colectaţi de Fundaţia Infinitului în Statele Unite, cu scopul de a construi acest centru la Târgu Jiu.

OPOZIŢIE

Mai mulţi ziarişti şi oameni de cultură au criticat parteneriatul Primăriei Târgu Jiu cu Fundaţia Infinitului, pe motiv că protocolul dintre cele două părţi ar cuprinde clauze care ar da americanilor drept de administrare exclusivă a operei lui Brâncuşi. Autorităţile locale nu au confirmat informaţia şi au spus că parteneriatul era avantajos, deoarece clădirea urma să fie donată primăriei peste cinci ani. Cu toate acestea, ca să evite speculaţiile, primarul Cârciumaru a anunţat retragerea din proiect.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: