Primăria şi CE Oltenia, obligate să plătească datoriile de la Minerul Motru

Primăria Motru şi Complexul Energetic Oltenia au pierdut în primă instanţă procesele intentate de lichidatorul unei asociaţii sportive la care acestea erau asociate. Este vorba de Asociaţia Clubul Sportiv Minerul Motru, băgată în insolvenţă cu ani în urmă. Echipa de fotbal a fost trecută pe altă asociaţie, cu aceiaşi membri asociaţi, dar iată că datoriile nu s-au pierdut pe drum. Lichidatorul judiciar Consulting Company s-a adresat instanţei şi a obligat Primăria Motru la plata a 263.788 lei noi şi CE Oltenia la peste 1,15 milioane lei. Deciziile nu sunt definitive. Interesant este că, în această perioadă, asociaţii de la clubul sportiv Energia Rovinari încearcă să facă aceeaşi inginerie, de a trece echipele de handbal şi baschet pe o asociaţie nouă, pentru a scăpa de datorii la buget de peste un milion de euro.

Asociaţia Clubul Sportiv Minerul Motru a intrat în insolvenţă încă din 2008. Echipa de fotbal a fost trecută pe o altă asociaţie, fără datorii, numită Clubul Sportiv Minerul Motru 2008.

La mai bine de cinci ani distanţă, lichidatorul judiciar Consulting Company a câştigat în instanţă obligarea foştilor asociaţi, Primăria Motru şi Complexul Energetic Oltenia (ca succesor al SNLO) la plata datoriilor pe care le-a lăsat în urmă asociaţia sportivă, fiecare proporţional cu numărul de acţiuni deţinute. Primăria şi consiliul local Motru au fost obligate la plata a 263.788 lei, iar CE Oltenia trebuie să achite o sumă mult mai mare, de 1.151.077 lei. Deciziile nu sunt definitive şi au fost deja atacate. Primăria Motru a avut primul termen la recursul de la Curtea de Apel pe 12 februarie, iar recursul CEO este programat pentru 12 martie.

Primăria: Noi nu am contribuit niciodată cu bani

Primăria Motru este contrariată de decizie, mai ales că nu a contribuit niciodată cu bani la asociaţia sportivă, ci doar cu baza materială. „Este vorba de vechiul club Minerul Motru unde noi aveam 11% acţiuni şi ne solicită ca şi noi, în contul acestor acţiuni, să plătim daunele pe care le avea clubul. Problema este că noi în perioada respectivă nu participam cu bani, intrau doar acţiunile legate de patrimoniu, de teren, de clădiri şi ce mai acolo. E o acţiune în instanţă, dar n-ar trebui să avem probleme pentru că nu am participat efectiv cu bani. Nu plăteam salarii şi absolut nimic”, a spus primarul din Motru, Dorin Hanu.

Conform primarului, la acea vreme CE Oltenia, era acţionarul principal al asociaţiei. Şi acum este acţionar la Clubul Sportiv Minerul Motru 2008, însă cu un procent mai mic, de 40% iar primăria şi consiliul local are tot atât, restul acţiunilor fiind deţinute de sindicatele din zonă de la Cariera Roşiuţa şi Lupoaia, fiecare cu câte 10%.

Urmează Energia Rovinari

Speţa este una interesantă şi pentru că autorităţile încearcă în prezent o inginerie financiară similară, pentru a scăpa de datoriile de peste un milion de euro acumulate de Clubul Sportiv Energia Rovinari. Printre asociaţii la acest club se numără Primăria Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj şi Complexul Energetic Oltenia, dar şi câteva firme private.

Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat deja înfiinţarea unui club cu o denumire asemănătoare şi anume Clubul Sportiv Energia Târgu Jiu. Şi Directoratul CE Oltenia a luat o astfel de decizie, iar CJ Gorj încă nu a aprobat o astfel de hotărâre. Sub sigla Energia Rovinari joacă echipele de handbal şi de baschet din prima ligă, care ar urma să treacă pe asociaţia Energia Târgu Jiu.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: