Şpagă de 3 milioane de euro pentru un contract cu CE Oltenia

Procurorii DNA au blocat ieri o licitaţie de peste o sută de milioane de euro la CE Oltenia, referitoare la transportul cărbunelui pe calea ferată pentru o perioadă de trei ani. Procurorii au descins la sediul CE Oltenia cu o jumătate de oră înainte de deschiderea ofertelor. Potrivit anchetatorilor, Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român, ar fi oferit unui avocat o şpagă de 3 milioane de euro pentru a afla tariful propus de CFR Marfă, astfel încât să vină cu un preţ mai bun. Ieri după amiază a plecat spre Bucureşti şi directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, dar deocamdată procurorii nu au oferit indicii despre implicarea celor de la CEO în această afacere. Gruia Stoica a fost reţinut pentru 24 de ore.

Complexul Energetic Oltenia a organizat ieri o licitație pentru a încheia un acord cadru pe o perioadă de trei ani, care să permită contractarea transportului cărbunelui pe calea ferată. Licitația a fost dată peste cap de intrarea în sediul CE Oltenia a doi reprezentanți de la Direcția Națională Anticorupție, structura centrală, care au mers la punct ochit, cam la fel ca în dosarul Mafiei Permiselor. Aceștia au ridicat documentele depuse în plicuri pentru ofertele făcute de firmele care licitau și s-au făcut nevăzuți, directorul de achiziții din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Grigore Dădălău,spunând că plicurile cu oferte au fost ridicate cu o jumătate de oră înainte de a fi deschise. „Noi am avut programată o licitație referitor la achiziția serviciului transport cărbune pe calea ferată pentru sucursalele Craiova, Turceni și Ișalnița. Licitația era programată la ora 13.00, iar la 12.30 s-au prezentat de la DNA doi comisari care au ridicat ofertele în plicuri nedesfăcute așa cum erau depuse”, a declarat Dădălău.

Directorul de achiziții din cadrul CE Oltenia afirmă că licitația viza încheierea unui acord cadru, contractul urmând să se deruleze pe o perioadă de trei ani, cu începere de la mijlocul lunii viitoare. Reprezentanții firmelor care s-au prezentat la licitație au fost informați însă de Dădălău că nu mai e posibilă finalizarea procedurilor aflate în derulare, în acest sens fiind încheiat un proces verbal. „Am mers în sala de ședințe și am încheiat un proces verbal cu reprezentații celor două societăți prin care am amânat procedura de deschidere a ofertelor. Până pe 15 februarie transportul e asigurat, iar dacă nu se va rezolva până atunci vom adopta o altă procedură pentru că avem nevoie urgent de transportul cărbunelui. Domnii de la DNA au plecat cu documentele și nu au făcut vreun comentariu”, a mai precizat Dădălău.

Cătușe pentru patronul de la GFR

Aseară târziu, Direcția Națională Anticorupție a comunicat că ancheta deschisă în jurul licitației de la CEO l-a vizat pe Gruia Stoica, patronul de la GFR, și pe avocatul Doru Cătălin Boștină. Primul i-a dat celui din urmă 3 milioane de euro pentru a-l „convinge” pe șeful CFR Marfă să divulge suma pe care urma s-o prezinte la licitația de la CEO, valoarea totală a contractului, conform DNA, fiind de peste 100 de milioane de euro, fără TVA.

„Există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației. Acest demers avea ca scop, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate. Având în vedere că, fiind citat, Stoica Gruia a refuzat să se prezinte la audieri, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia, conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale”, a comunicat DNA, și mai târziu procurorii anticorupție comunicând că Stoica a fost reținut pentru 24 de ore.

Patronul de la GFR este acuzat de cumpărare de influență, avocatul Boștină fiind cercetat în libertate pentru trafic de influență. Din cadrul CE Oltenia nu este nimeni pus sub acuzare până în acest moment, eventuale aranjamente la licitație fiind stopate de intervenția anchetatorilor  care au ridicat plicurile cu ofertele. Anul trecut GFR a vrut să cumpere pachetul majoritar de acțiuni de la CFR Marfă, însă tranzacția nu s-a derulat, unele bănci creditoare nefiind de acord cu tranzacția respectivă.

ATAC CEREBRAL

Directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici, a suferit un atac cerebral şi a fost operat, miercuri, la Spitalul Elias. Drăghici este implicat în dosarul CFR Marfă, fiind destinatarul banilor oferiţi de omul de afaceri Gruia Stoica avocatului Doru Boştină pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia. Surse medicale de la Spitalul Elias susţin că Dragoş Drăghici este în stare destul de gravă după atacul cerebral suferit. Totuşi, starea sa este stabilă şi ar putea permite externarea după câteva zile.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: