Primăria Târgu Jiu, în conflict cu APIA

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu se plâng de o proastă colaborare cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, ca urmare a nerecuperării cheltuielilor efectuate prin demararea Programului “Fructe în şcoli”. Municipalitatea a cheltuit peste 2 miliarde de lei vechi pentru a asigura mere elevilor, însă până în prezent banii nu au fost recuperaţi. La rândul lor, reprezentanţii APIA spun că nu s-au putut face decontările din cauza documentaţiei incomplete.

Aproximativ 8000 de elevi din Târgu Jiu au primit mere, pe lângă lapte şi corn, în anul şcolar recent încheiat. Pentru accesarea Programului “Fructe în şcoli” primăria a alocat, din bugetul local, suma de 2, 2 miliarde de lei vechi. Banii urmau să fie recuperaţi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie (APIA) Gorj la finele programului. Reprezentanţii municipalităţii spun că furnizarea merelor în şcoli s-a sistat începând cu data de 1 aprilie, însă până în prezent  nu s-au făcut nici un fel de decontări. “Valoarea contractului a avut o valoare de 2,2 miliarde de lei vechi şi a fost atribuit în urma unei licitaţii. Firma respectivă şi-a onorat obligaţiile, iar noi am plătit o parte din bani, mai exact 1,2 miliarde de lei vechi. Am depus documentaţia la APIA în vederea decontării cheltuielilor, ultima factură fiind depusă la data 31 martie. Cu toate acestea, până în prezent, banii nu au fost recuperaţi din cauza unei proaste colaborări cu APIA”, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Documente incomplete

Reprezentanţii APIA Gorj spun că nu s-au făcut decontările pentru că municipalitatea nu a depus toate documentele solicitate. “Am trimis Primăriei Târgu Jiu două notificări prin care am solicitat să-şi completeze dosarul. Nu ne-au trimis documentele cerute, ca exemplu: în loc de buletin de analiză ne-au trimis o adresă din partea furnizorului. Astfel, nu s-a prezentat buletinul de analiză pentru pesticide, nitraţi şi nitriţi şi de asemenea nu s-au derulat măsurile adiacente. Pentru a intra în posesia banilor Primăria Târgu Jiu trebuie să-şi depună cererea din nou, până la sfârşitul lunii iulie. Aceasta trebuie să fie însoţită de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare”, a declarat Virgil Ungureanu, şeful Serviciului Autorizare Plăţi Naţionale Directe şi Complementare din cadrul APIA Gorj.

IMPOSIBIL

Fârţă consideră că documentele impuse de către APIA sunt imposibil de obţinut. “Ceea ce ni se cere este aberant. La vremea respectivă am depus toate documentele cerute, însă ulterior au apărut noi modificări imposibil de demonstrat. Acele măsuri adiacente nu pot realizate. Este vorba despre o vizită cu elevii la ferma de unde s-au luat merele şi împărţirea de pliante de publicitate. Aceste lucruri sunt imposibile de moment ce programul şi anul şcolar s-a încheiat”, a precizat Constantin Fârţă.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: