Primăria Târgu Jiu va avea două cluburi sportive

Primăria Târgu Jiu va avea în curând în subordine şi al doilea club sportiv. După ce recent a înfiinţat Clubul Sportiv Municipal, Primăria va fi nevoită să preia în acest an și clubul departamental al MTS, CS Pandurii Târgu Jiu.

Ministerul Tineretului și Sportului  anunţă descentralizarea Direcțiilor de Tineret și Sport și a cluburilor sportive şi trecerea tuturor cluburilor din subordinea MTS către primăriile locale unde acestea fiinţează. Astfel, CS Pandurii Târgu Jiu va reveni Primăriei Târgu Jiu cu întreg patrimoniul şi personalul angajat. Direcția de Tineret și Sport a județului Gorj va trece în urma descentralizării la Consiliul Județean Gorj.

Despre descentralizarea din sport la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului s-a vorbit și în urmă cu un an, dar acum ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a declarat că va trece la fapte și va pune în aplicare un program de descentralizare prin care se urmărește creșterea investițiilor în consolidarea și dezvoltarea acestora, MTS neavând banii necesari nici pentru cluburile sportive nici pentru taberele din subordinea MTS. 

Conform declaraţiei ministrului Matei, Ministerul Tineretului şi Sportului deţine al doilea patrimoniu din România după Ministerul Culturii şi nu poate investi în toate cluburile şi taberele pe care le deţine în România. „Vom trece taberele la consiliile judeţene, asta însemnând că vor trece şi direcţiile judeţene pentru tineret şi sport iar cluburile sportive vor trece în administrarea primăriilor”, a declarat sâmbătă ministrul  Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, referitor la descentralizare. Proiectul legii sectoriale privind transferul de competenţe de la nivel central la nivel local, în domeniul tineretului şi sportului, se află deja în transparenţă decizională şi consultare publică, după cum a anunţat  Ministerul Tineretului şi Sportului.

Proiectul reglementează cadrul legal privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe ale Ministerului Tineretului şi Sportului către consiliile judeţene și primăriile locale, concomitent cu asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare exercitării acestora. Direcţiile pentru sport şi tineret, casele de cultură pentru studenţi, centrele de agrement vor trece în subordinea consiliilor judeţene, în timp ce în subordinea  primăriilor vor trece cluburile sportive aflate în subordinea MTS. Acesta este cel mai important proiect al MTS din această perioadă, descentralizarea fiind una dintre priorităţile actualului program de guvernare. ”După consultarea cu structurile asociative din administraţia publică locală, faza obligatorie şi premergătoare procedurii de avizare interministerială a proiectului de lege, acesta a fost transmis către Secretariatul General al Guvernului şi este disponibil şi publicului, pentru consultare”, se arată într-un comunicat al MTS.

Practic, prin descentralizare, toate cluburile sportive, bazele şi patrimoniul acestora din subordinea MTS trec la autorităţile locale. În cazul de la Târgu Jiu, CS Pandurii Târgu Jiu ar urma să fie preluat în subordinea Primăriei Târgu Jiu care va avea astfel două cluburi sportive, recent fiind demarate procedurile de angajare a personalului şi pentru Clubul Sportiv Municipal, condus de Robert Bălăeţ.

Clubul Pandurii, aflat încă în subordinea MTS, este condus de Mihai Prunariu, şi are în patrimoniu la Târgu Jiu Hotelul Sport, situat în spatele stadionului, şi câteva baze sportive pentru tenis şi baschet.

Important pentru cele două cluburi este faptul că nu au secţii care să se suprapună aşa că nu vor fi probleme de concurenţă între sportivii acestora. CSM Târgu Jiu are secţii de handbal, baschet şi volei în timp ce Pandurii Târgu Jiu are sportivi legitimaţi la atletism, box, lupte şi radioamatorism. Primarul Marcel Romanescu a anticipat încă din 2018 intenţiile guvernului privind descentralizarea şi trecerea CS Pandurii în subordinea primăriei şi a propus atunci înfiinţarea unor secţii diferite.

Vizualizări: 1,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: