Primărie amendată cu 30.000 de lei. Apă fără aviz de mediu!

O primărie din Gorj va trebui să scoată bani frumoși din casierie pentru a plăti amenda aplicată de comisarii de mediu. Primăria Bălănești a fost sancționată, în primăvară, în urma unui control, cu suma de 30.000 de lei, de altminteri minimul prevăzut de lege.

Amenda a fost contestată în instanță, primăria solicitând să se dispună înlocuirea sancțiunii amenzii contravenționale cu sancțiunea avertismentului.

„Respinge plângerea contravenţională formulată de petenta Comuna Bălănești în contradictoriu cu intimata Garda Națională de Mediu - Comisariatul general prin Comisariatul Judeţean Gorj. Cu apel”, a decis, zilele trecute, Judecătoria Târgu Jiu.

Potrivit comisarilor de mediu, în perioada 18.12.2019 – 15.04.2020 (data controlului), Primăria Bălănești a desfășurat activitatea de captare, tratare și de distribuție a apei fără să solicite și să obțină autorizație de mediu.

Imediat după control, primăria a depus dosarul la Agenția de Protecția Mediu, în vederea reautorizării.

În motivarea plângerii de la instanță, reprezentanții administrației publice locale au susținut că la nivelul localității Bălănești se află în lucru investiția de extindere alimentare cu apă, sursa Cînepești, fiind forat un nou puț de adâncime, ce urmează a fi racordat la sistem, „acesta fiind motivul pentru care nu s-a solicitat emiterea unei noi autorizații de mediu, urmând ca la finalizarea lucrărilor și definitivarea investiției să se solicite și să se obțină autorizația pentru întregul sistem”.

Instanța a motivat de ce a respins plângerea primăriei. „În speța dedusă judecății în cadrul cauzei de față, furnizarea apei potabile către locuitorii de pe raza comunei Bălănești, fără a exista o autorizație de mediu corespunzătoare în acest sens, este, fără îndoială, o faptă cu un grad de pericol social concret extrem de ridicat, având în vedere că este vorba despre furnizarea apei potabile către populație, în condiții de nesiguranță a calității acesteia, iar urmările periculoase ar fi putut fi dintre cele mai grave și de amploare”, au explicat decizia magistrații.

Sentința nu este însă definitivă.

Vizualizări: 2,705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: