Primărie din Gorj, la un pas de insolvenţă

Bolboşi ar putea fi prima primărie din Gorj care îşi declară insolvenţa. Afirmaţia este făcută chiar de primarul Gheorghe Bilea, după ce primăria a fost obligată în instanţă la plata a 647.700 lei către o firmă. Datoria vine după o pietruire făcută de fostul primar în anul electoral 2012, în valoare de 82.000 de lei. În contract au fost prevăzute penalităţi de 1.300 de lei pe zi, astfel suma a crescut de opt ori. Conturile primăriei au tot fost blocate în ultimii ani şi datoria nu a putut fi plătită. Primăria mai are şi alte procese pe rol, pentru lucrări contractate de fostul primar fără prevedere bugetară.

Primăria Bolboşi riscă să fie executată silit pentru o sumă de 647.700 lei, bani pe care îi datorează unei firme care a pietruit în 2012 un kilometru de drum din satul Bolboşi. Contractul cu firma Bob Transmondo a fost semnat de fostul primar al comunei, în plină campanie electorală, dar primăria având conturile blocate nu a putut să-l achite în termen. ”E vorba de un contract încheiat pe 1 iunie 2012 de fostul primar, fără prevederi bugetare, cu ştampila Consiliului Local, fără delegare, contract cu foarte multe probleme şi în care s-a stipulat o clauză de 1,5% penalităţi pe zi, adică mai precis în jur de 1.300 lei pe zi în caz de neplată până în 15 iulie 2012 a contravalorii facturii. Conturile fiind blocate tot anul 2012, încă din 2011, era normal că nu se puteau face plăţi, dar probabil că au ştiut şi au pus clauza asta penalizatoare pe principiul că aici e de câştigat bani. A fost un contract de 15.000 de euro, achiziţie de piatră, valoare de 82.000 lei iar acum plătesc de zece ori mai mult contravaloarea pietrei”, a spus Gheorghe Bilea.

Pentru a-şi recupera banii, firma prestatoare a deschis acţiune în instanţă şi în septembrie a câştigat procesul împotriva primăriei. ”Noi am avut pe Tribunalul Gorj acţiune făcută de Bob Transmondo pentru penalităţi de 647.700 lei. Tribunalul Gorj ne-a dat câştiga de cauză, s-a apelat. La Curtea de Apel a fost complet de doi judecători, unul a mers cu noi, cu anularea apelului, iar celălalt a fost cu admiterea apelului. S-a format complet de divergenţă şi am pierdut cu doi la unu. Judecătorul putea desfiinţa această clauză sau să o reducă, ceea ce s-a întâmplat la Tribunalul Gorj. Ne-a judecat la urgenţă parcă eram nu ştiu ce criminali, într-o săptămână a fost gata şi s-a pronunţat să plătim 647.700 lei plus cheltuieli de judecată”, a explicat primarul Bilea.

Stop la investiţii

Urmare a acestei situaţii, primăria a spus stop tuturor investiţiilor pe care îşi propusese să le realizeze. Primarul susţine că nu are nicio posibilitate să plătească aceşti bani şi că există două variante: fie intră în insolvenţă, fie se blochează conturile. ”Noi nu avem suma asta, e fantastică suma asta pentru noi care mai avem cinci acţiuni în instanţă tot de pe fostul mandat. E o situaţie critică la noi, deja a venit la noi să negocieze. Avem de făcut urgent un pod la Ursoiţa, ne stopează cu tot ce înseamnă partea noastră de investiţii. Soluţia nu este în mâinile noastre, ori întrăm în insolvenţă ori se blochează conturile. Numai cu ajutor de la guvern putem ieşi din situaţia asta. Vom face un memoriu la Instituţia Prefectului, dar dacă devine asta executorie vă daţi seama ce cheltuieli, cu banii ăştia puteam face trei kilometri de asfaltare a uliţelor”, a spus Gheorghe Bilea, primarul din Bolboşi.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: