Primarii acuză! Alimentele pentru săraci ajung şi la bogaţi

Scandal de proporţii la Consiliul Judeţean Gorj pe tema alimentelor de la Uniunea Europeană. Primarii gorjeni s-au certat minute în şir cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, pentru că nu vor să îşi mai asume răspunderea pentru persoanele care beneficiază de alimentele de la Uniunea Europeană. Deşi nu primarii sunt cei care întocmesc listele cu beneficiari, aceştia spun că de fiecare dată la împărţeala alimentelor sunt cei în capul cărora se sparg toate, deoarece de fiecare dată vor exista nemulţumiţi. Ba chiar pentru unii această împărţeală a alimentelor ia un aspect politic.

Primarii nu mai vor să îşi asume responsabilitatea pe tabelele de la Direcţia Muncii în care sunt desemnate persoanele care beneficiază de alimentele de la Uniunea Europeană, pentru a nu-şi face duşmani în comunele pe care le reprezintă. Odată ce criteriile de acordare a ajutorului social s-au modificat, cei înstăriţi primesc alimente, iar cei săraci nu mai primesc nimic.

Acest aspect a fost scos în evidenţă şi de primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, care i-a spus lui Călinoiu că mai nou romii cu cinci copii nu primesc alimente, însă cei cu sute de oi primesc. „Sunt cetăţeni care au trei patru hectare de teren, tractoare, vaci şi câteva sute de ori şi primesc aceste ajutoare de la UE.  În schimb am o comunitate de rudari care dacă are o rablă de maşină în curte sau o drujbă nu îi putem da ajutor social şi nu poate fi trecut pe acest tabel de beneficiar al Legii 416. Şi numai noi ştim ce păţim pe acolo, că numai că n-am avut revoluţii şi răzmeriţe pe tema aceasta. Pentru că de aici pleacă toate, că nu vrea primarul să le dea aceste ajutoare”, susţine Mihuţescu, primarul din Baia de Fier.

În sprijinul edilului din Baia de Fier au sărit şi primarii din Bengeşti-Ciocadia, Victor Giogia, şi cel din Săcelu, Ion Voica, încă doi primari cărora le e frică să aplice acest program.

Făină politică

Primarului Aristică Paicu îi e teamă că acest program va fi politizat în anul campaniei electorale. De precizat că anul trecut la Băleşti pachetele cu alimente de la UE au fost roase de şoareci din cauza depozitării în condiţii improprii. „Dacă nu găsim soluţii şi pentru cei de speţa a doua, o să ajungem ca ei să primească alimente în decembrie 2012. Peste un an o să le dea alţii alimente în plase portocalii”, spune Aristică Paicu, primarul comunei Băleşti.

Supărat, Ion Călinoiu le-a transmis primarilor să depolitizeze acest program. „Să depolitizăm acest program. Dacă îl politizăm de  frică sau în beneficiu acelaşi lucru este. Dacă îl aplicăm aşa cum este foarte clar că beneficiază cel care merită. Să fim serioşi şi să gândim aşa cum trebuie lucrurile astea. Că pune în căruţă sau în portbagajul maşinii primarul făina şi se duce şi o dă el şi zice că o dă de la tacsu de acasă, acela nu o să câştige nimic, că doar nu dă la tot satul. Omul vede că este umilit practic”, susţine Ion Călinoiu.

REACŢIE

„Nu putem spune că programul nu e bun şi nu e în folosul comunităţii deoarece nu se poate vorbi de o acoperire generală a tuturor aspectelor. Fuga sau pasarea subiectului către cei care în viziunea noastră sunt responsabili, nu e o măsură corectă. Deci nu îţi dă nimeni în cap atâta timp cât există o lege şi o aplici”, spune Ion Călinoiu.

PROGRAM

Anul acesta programul va începe de la 1 august 2011 şi se va finaliza la 31 martie 2012. Suma alocată în acest an României este mai mare decât în anul anterior cu 60%, astfel că judeţului Gorj îi va reveni suma de 4.374.366 lei. Pentru următoarea perioadă se vor aloca de la Uniunea Europeană ajutoare ce constau în făină albă de grâu, mălai, orez, paste făinoase, biscuiţi şi lapte praf. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură au atras atenţia primarilor să dea atenţie spaţiilor în care depozitează aceste alimente. În anii trecuţi au existat numeroase situaţii în care făina de la UE s-a mucegăit sau a fost mâncată de şoareci din cauza spaţiilor inadecvate în care era păstrată. „Cantitatea totală pe care o vom derula începând cu 1 august este de 1.504.462 kilograme. Rugămintea noastră este să asigurăm o păstrare împotriva intemperiilor, a deteriorării”, a declarat Constantin Negrea, reprezentantul APIA Gorj.

BENEFICIARI

Vor beneficia de aceste alimente aproape 40.000 de gorjeni. Anul trecut, în tabelele întocmite în urma datelor transmise de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, Casa de Pensii, Direcţia de Asistenţă şi Protecţia Copilului au apărut 1000 de persoane, care fuseseră înregistrate de două ori.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: