Primarii comunelor gorjene vor să scape de consilieri

Zece primari din Gorj au fost de acord cu propunerea Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), din care fac parte, cu schimbarea Legii Administraţiei Publice Locale. Printre punctele principale discutate la şedinţa de sâmbătă se găsesc reducerea numărului de consilieri locali precum şi propunerea ca preşedintele şedinţelor de Consiliu Local să fie primarul.

Printre cele zece primării ce fac parte din ACoR se numără primăria Negomir, Ţânţăreni, Borăscu, Cruşeţ, Hurezani, Bustuchin, Văgiuleşti, Brăneşti, Plopşoru şi Căpreni.

Conducerea asociaţiei a venit cu o serie de propuneri. Preşedintele Emil Drăghici spune că viceprimarul ar trebui numit în funcţie numai la propunerea primarului.

"Viceprimarul să poată fi numit în funcţie numai la propunerea primarului. Numărul consilierilor locali să fie redus, este o reprezentare mult prea mare. Şedinţele Consiliului Local să fie conduse de către primar, pentru că în felul acesta se asigură şi coerenţă şi alte prevederi care conduc la întărirea autorităţii primarului în plan local. Inclusiv ca primarul să nu mai poarte răspunderea pentru semnarea actului administrativ atunci când actul este contrasemnat. Am avut situaţii în care primarii au fost condamnaţi pentru că au pus în aplicare hotărâri ale Consiliului Local”, a declarat Drăghici la şedinţa Consiliului Director al ACoR.

Ciocea: Consilierii oricum nu se implică

La şedinţă a participat şi primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea. Acesta a explicat faptul că s-a propus ca numărul de consilieri să fie raportat la numărul de locuitori. Dacă va fi aşa, Bustuchin va avea 11 consilieri locali, ci nu 13. „Am fost prezent la şedinţă. S-a vorbit despre mai multe aspecte ale legii Administraţiei Locale, lucruri ce ar trebui schimbate însă principalele au fost reducerea numărului de consilieri locali  precum şi numirea primarului ca preşedintele şedinţelor de consiliu. Eu sunt de acord cu amândouă“, spune Ciocea. Acesta a adăugat că ar trebui stabilit un număr mult mai mare de voturi pentru un consilier. „Totul este politic acum. Ei oricum nu se implică. Nu mi se pare normal să ajungi consilier local cu 90 de voturi, să fie cel puţin 300 de voturi pe cap de consilier“, a adăugat primarul. Şeful din Bustuchin a mai spus că cei mai mulţi se înscriu pentru funcţia de consilier pentru bani, nu pentru a face ceva. „Mai facem şi reduceri la buget, pentru că acum asta e, trebuie să reducem cheltuielile drastic. Eu am 13 consilieri acum, dar s-au făcut grupe şi pentru intervalul 3000-7000 de locuitori cum am eu trebuie să am 11 consilieri“, a declarat primarul.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: