Primarii despre pensiile speciale: Pensiile mari sunt scurte!

Pensiile speciale ale aleşilor locali au trecut de legislativ şi aşteaptă să fie promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Vestea că ar putea beneficia de o indemnizaţie specială nu a avut efectul aşteptat în rândul aleşilor locali, cel puţin la Gorj. Primarii spun că nu este o măsură stabilă în timp şi că nu va rezista până când ei vor atinge vârsta standard de pensionare. Primarul Ştefan Făsuescu de la Polovragi este unul din primarii care ies la pensie în 2016, dar vestea că ar putea primi mai mulţi bani nu l-a lăsat mut de uimire.

Senatorii şi deputaţii au votat pensii speciale şi pentru aleşii locali, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene. Astfel, aleşii locali trebuie să aibă cel puţin un mandat pentru a beneficia, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensia specială. Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului mandatelor cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară, aceeaşi formulă de calcul ca şi la parlamentari, indemnizaţie care însă nu este identică la toţi aleşii locali, depinzând de mărimea localităţii. În Gorj, primarii cred că această măsură legislativă nu este valabilă în timp. ”Eu nu cred prea mult în măsura asta pentru că s-ar putea să vină alţii să le taie. Eu ştiu un lucru, că pensiile mici sunt lungi, cele mari sunt scurte. Şi cei care se bat cu pumnii în piept că nu sunt de acord cu pensiile speciale, şi ei au pensii mari, nu îmi plac lucrurile astea. Noi suntem prea mici pentru treburile astea, nu văd asta ca o măsură cu stabilitate în timp. Vine alt guvern şi schimbă tot”, a spus Vasile Gogălniceanu, primarul din Turcineşti.

Şase mandate de primar

Unul din cei mai longevivi primari ai judeţului Gorj declară că se simte dezavantajat de această lege. Emil Cătănoiu, primarul din Căpreni, a venit în fruntea comunităţii în anii 90, imediat după revoluţie, având şase mandate de primar la activ, însă abia a împlinit 53 de ani. Până iese la pensie există şanse să nu se mai bucure de această indemnizaţie specială. ”Eu de abia am 53 de ani, până ies eu la pensie se mai schimbă de trei ori legislaţia. Vă daţi seama peste 12 ani nu mai am eu speranţe că va rămâne legea asta în vigoare. Sunt într-adevăr unul din primarii cu cele mai multe mandate, dar mai este până ies eu la pensie. Dacă stau să mă gândesc cred că sunt cel mai dezavantajat pentru că dacă ar fi ies la pensie acum şi să prind şi eu un an, doi cu pensie de asta specială ar fi ceva, dar peste 12-13 ani chiar nu mă pot bucura. Şi oricum înţeleg că degeaba ai şase, şapte mandate că doar trei se ia în calcul la stabilirea indemnizaţiei. Una peste alta, este o măsură bună pentru că salariile primarilor sunt foarte mici”, a spus Emil Cătănoiu, primarul din Căpreni.

Făsuescu: ”Mi-am anunţat dinainte intenţia de a ieşi la pensie”

Ştefan Făsuescu, primarul din Polovragi, este singurul primar din judeţul Gorj care ar urma să beneficieze de noua lege. Asta pentru că primarul se pensionează la începutul anului viitor. ”Eu mi-am anunţat intenţia de a ieşi la pensie încă de acum doi ani, dinainte de a se da pensiile astea speciale. Am spus că nu mai candidez şi nu voi candida, indiferent dacă se dau sau nu se dau aceste pensii speciale. Nu am ştiu eu că vine legea asta, eu am luat hotărârea dinainte şi mi-o menţin. Cât este atât este. Eu zic că-i încurajează pe primari să candideze, dar să mai facă şi altceva, nu doar să facă mandate”, a spus primarul Ştefan Făsuescu, primarul din Polovragi.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: