Primarii fac scandal, vor încă o groapă de gunoi în judeţ

Primarii gorjeni s-au adunat ieri în şedinţă la Instituţia Prefectului pentru a pune în discuţii o problemă care le dă bătăi de cap de multă vreme. Cel mai revoltat s-a arătat a fi primarul din Rovinari, Dorin Filip, a cărui supărare a pornit de la faptul că în judeţul nostru există o singură groapă de gunoi şi că proprietarii acesteia deţin monopolul. Acesta este susţinut în afirmaţiile sale şi de primarul din Motru, Dorin Hanu, care spune că va solicita Consiliului Judeţean să mai construiască o groapă de gunoi. Răspunsul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, este însă unul descurajator.

Primarul din Rovinari, Dorin Filip este nemulțumit în primul rând de prețul mare impus de firma care gestionează singura groapă de gunoi din județ. Acesta crede că existând o singură groapă, firma privată va face ce o taie capul și va impune nişte preţuri insuportabile de către autorităţile locale. ”Nu e posibil așa ceva, suntem singurul județ unde există monopol pe groapa de gunoi. Ar trebui să avem măcar două gropi că altfel ne trezim peste ceva timp că pune niște preţuri de nu avem de unde să le scoatem și sigur prețul se va răsfrânge la buzunarul cetăţeanului”, a declarat primarul din Rovinari, Dorin Filip. Acesta mai are o nemulţumire. Garda de Mediu i-a închis groapa de gunoi de la Rovinari pe motiv că era neconformă. ”Cer soluții, i-am cerut și prefectului să găsească o soluție. Eu am avut groapă de gunoi la Rovinari și mi-a închis-o Garda de Mediu deși cheltuisem două miliarde cu ea. Toți primarii suntem nemulțumiți”, a declarat Dorin Filip. Primăria Rovinari colectează lunar în jur de un miliard jumătate de la cetățeni pentru a asigura gestionarea deșeurilor.

Hanu: ”Consiliul Judeţean să construiască o altă groapă”

La fel de nemulţumit este şi primarul din Motru, Dorin Hanu care spune că deja este foarte costisitor să aducă gunoiul la Bârseşti iar taxele impuse de Polaris M Holding au crescut şi ele. ”S-a ajuns la preţuri foarte mari pentru că este o singură groapă de gunoi. Este neplăcut mai ales pentru oameni pentru că ei sunt cei care vor resimţi aceste majorări. Consiliul Judeţean trebuie să se implice și să construiască o nouă groapă de gunoi ecologică”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

CE SPUNE CĂLINOIU

Răspunsul preşedintelui Ion Călinoiu a venit prompt însă le-a tăiat orice speranţă primarilor nemulţumiţi. ”Consiliul Judeţean nu poate face o altă groapă de gunoi. La ora actuală se derulează un program de gestionare a deșeurilor menajere și am de gând  să obțin finanțare pentru un proiect de master plan pentru producerea de energie din deșeuri. Primarii ar trebui să se asocieze ca să nu mai plătească costuri la transport așa ridicate”, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj.

CE SPUNE POLARIS

Reprezentanţii SC Polaris M Holding au menţionat că tarifele impuse la groapa de gunoi sunt tarife aprobate de Consiliul Local şi că sunt județe în țară unde tarifele sunt și mai mari. ”Tarifele sunt aprobate de Consiliul Local nu sunt puse de capul nostru peste noapte. În urmă cu cinci ani s-a făcut un studiu și s-a constatat că un singur depozit este suficient în Gorj”, a declarat Luis Popa, directorul SC Polaris M Holding.

TARIFE

Tarifele sunt de 17,10 euro pe tona de gunoi de la populaţie şi 18,60 euro tona de gunoi de la agenţii economici.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: