Primarii gorjeni eliberează fermierilor adeverinţe eronate

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Gorj îi acuză pe primari de faptul că eliberează adeverinţe de teren, pe suprafeţe nedefalcate. Traian Crăc, directorul APIA, a declarat că 80 la sută dintre fermierii care au acum subvenţii vor fi nevoiţi să dea banii înapoi pentru că sunt obţinuţi cu ajutorul unor adeverinţe eronate eliberate de autorităţile publice.

„Nu e pusă la punct o strategie corectă a delimitării pământului. Registrele Agricole sunt neactualizate de zeci de ani şi din această cauza rata de greşeli asupra delimitării terenurilor este foarte mare”, a precizat Traian Crăc. De curând, conducerea APIA a solicitat primarilor să-şi actualizeze Registrele Agricole, până la campania de primire a cererilor de sprijin pe sectorul vegetal, pentru a putea elibera adeverinţe corecte cu suprafaţa deţinută şi categoria de folosinţă a acestora. „Deşi sunt şi primari care ne-au promis sprijinul, cei mai mulţi edili locali s-au arătat a fi foarte reticenţi în ceea ce priveşte reactualizarea Registrelor Agricole, chiar dacă această actualizare este prevăzută de Hotărârea de Guvern 1632/2009”. La sfârşitul acestei luni, va avea loc, la Prefectură, o întâlnire cu primarii unde se va aduce în discuţie şi problema reactualizării  Registrelor Agricole.

Doar 20 %  au actele în regulă

Din cei 25000 de fermieri gorjeni, care beneficiază de subvenţii,  doar 20%  au acte în regulă. Din această cauză majoritatea riscă să returneze banii chiar şi după câţiva ani. Împărţirea pământurilor se face la voia întâmplări, iar în cazul în care apar supradeclarări de terenuri problemele nu se rezolvă cu ajutorul actelor ci la buna înţelegere. „Doar 20% dintre fermieri au cadastru şi acte în regulă. În cazul în care o parcelă este declarată de mai mulţi fermieri, aceştia sunt chemaţi la APIA, iar problemele se rezolvă se cale amiabilă. Noi le dăm subvenţii pentru că sunt bani europeni şi este păcat să-i pierdem. Chiar dacă îi împărţim acum există riscul să-i dăm înapoi peste câţiva ani”, a declarat Traian Crăc, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: