Primarii gorjeni reacţionează după arestarea lui Piedone: Toţi semnăm la fel!

Primarii din Gorj au fost luaţi prin surprindere de arestarea lui Cristian Popescu Piedone, căruia procurorii i-au invocat faptul că şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin semnarea unor documente pe care nu le verifică. Edilii recunosc că şi ei procedează precum fostul primar al sectorului 4 şi cer schimbarea legislaţiei. Primarii spun că nu au timp şi nici pregătirea necesară pentru a verifica zeci şi chiar sute de documente în fiecare zi. Dorin Hanu, primarul municipiului Motru, a declarat că şi-a schimbat semnătura în fiecare mandat din cauză că obosise psihic, dat fiind faptul că zilnic semnează aproximativ 200 de documente.

Primarii gorjeni susţin că este imposibil să verifice toate documentele pe care le semnează. Edilul de la Tismana spune că dacă ar verifica doar cinci dintre documente ar însemna să nu mai facă nimic altceva în ziua respectivă. „Fizic, nu se poate face asta. De obicei, îmi face secretara două mape, cu corespondenţa şi cu actele necesare, cu adeverinţele pe care le eliberez, cu tot semnez peste 60-70 de documente într-o zi. Dacă aş lua numai cinci dintre ele, să mă duc la compartimentele care le întocmesc şi să verific absolut tot, cum au pornit, care este temeiul juridic, nu aş mai putea să fac nimic altceva în ziua respectivă. Din 60-70 de documente aş elibera cel mult cinci dintre ele, în condiţiile în care aş mai face încă o dată munca angajaţilor care le-au întocmit. Ei ştiu legislaţia, ştiu procedurile, iar eu ca să mă duc să verific tot este imposibil”, a declarat Marian Slivilescu. Acesta susţine că este obligaţia unui conducător de instituţie să aibă încredere în subordonaţi. „E jale dacă am suspecta că cei din subordinea noastră ar încerca să ne ducă cu preşul. Numai când plătim salariile, cred că semnez peste 50 de ordine de plată, documente care merg la Trezorerie. Ce-ar însemna să merg la Compartimentul financiar-contabil să văd cum s-a întocmit fiecare hârtie”, a precizat primarul Slivilescu.

Edilul de la Bumbeşti Jiu recunoaşte că primarii nu au cunoştinţele necesare să verifice documentele pe care le semnează. „Zilnic, avem de semnat sute de documente, iar un primar nu poate să le verifice pe toate. Ele sunt verificate de cei care le întocmesc. Eu, ca primar, nici nu am cunoştinţele necesare, nici timpul fizic să verific toate documentele întocmite de compartimentele din primărie. Mapele vin de la compartimente, documentele sunt semnate de cei care le întocmesc, de şefii de compartimente”, a declarat Constantin Bobaru, primarul de la Bumbeşti Jiu.

Primar: La un moment dat puneam doar ştampila

Dorin Hanu, primarul de la Motru, spune că de multe ori nici nu semna anumite documente. „Sunt sute de hârtii care trebuie să le semnez zilnic. Dimineaţa, la mapă, găsesc cel puţin 150-200 de documente, dar un primar de sector de Bucureşti cred că are chiar şi 1000 de documente pe zi. Eu, la un moment dat, nici măcar nu le mai semnam, doar puneam ştampila. Sunt oameni care sunt retribuiţi să verifice documentele respective. N-o să umblu, eu noaptea prin baruri să văd câţi oameni sunt în cluburi. Actele pentru eliberarea unei autorizaţii de funcţionare trebuie verificate de angajaţii compartimentelor respective. Este imposibil ca un primar să verifice toate documentele pe care le semnează. Eu, în trei mandate, mi-am schimbat de trei ori semnătura, pentru că nu mai puteam să semnez, efectiv îmi tremura mâna, nu mai puteam să fac aceeaşi semnătură”, a declarat Dorin Hanu.

Acesta susţine că trebuie schimbată legislaţia. „Ca primar, semnezi extraordinar de mult, mai ales la adeverinţele de pământ. La un dosar pentru pământ sunt semnături peste semnături acolo, semnează cel care întocmeşte, cadastristul, iar la sfârşit pentru conformitate semnează primarul. Asta nu înseamnă că eu trebuie să răspund pentru ce fac alţii. Eu nu sunt specialist în urbanism, nu sunt cadastrist, nu sunt jurist. Actele au următorul mers: primul semnează cel care întocmeşte, secretarul pentru legalitate, iar primarul pentru conformitate. Pe partea economică, obligatoriu trebuie să semneze şi contabilul şef. Trebuie să se dea legi prin care fiecare să fie responsabil de ceea ce face. Nu e normal ca un primar să răspundă pentru că într-un club au fost 400 de oameni, în loc de 80 de oameni cât trebuia. Primarul Piedone nu are nici o vină, la prima vedere”, a precizat Hanu.      

Gâlceavă: Aş înnebuni dacă aş verifica toate documentele

Primarul oraşului Turceni este convins că nici un primar din ţară nu verifică actele pe care le semnează. „Dacă ar fi să citesc toate documentele pe care le semnez aş înnebuni, sunt zeci de documente pe zi, fiecare pe legislaţia lor. La mine ajung documentele semnate de funcţionari, iar fiecare funcţionar are atribuţiile lui de serviciu. Nu pot să cer eu toate documentele, să le verific din nou, atunci când trebuie să semnez vreo autorizaţie de funcţionare sau de construcţie. Atât timp cât persoanele nominalizate să facă acest lucru vin cu procese-verbale din care rezultă că totul este în ordine ce rost are să mă apuc eu să verific încă o dată toate documentele. Dacă mă opun dau în partea cealaltă şi se presupune că am vreun interes să nu eliberez vreo adeverinţă pentru cineva, atât timp cât ceilalţi funcţionari zic că totul e OK”, a declarat Dumitru Gâlceavă.

URGENT

Primarii gorjeni cer urgent o lege prin care să fie absolviţi de responsabilitate pentru semnăturile puse pe actele eliberate de administraţiile locale. „Din punctul meu de vedere, ar trebui luată urgent o măsură legislativă în acest sens pentru că responsabilitatea trebuie să revină funcţionarului care îl întocmeşte, nu primarului. El este specialistul, el ştie încadrarea în lege.  A fost iniţiativă de genul acesta în anii trecuţi, dar s-a blocat undeva. De exemplu, când semnează o adeverinţă de proprietate, primarul nu vede care este componenţa filei Registrului agricol, funcţionarul o vede, cel care o întocmeşte, el o consultă, o semnează şi îi dă drumul pe circuit”, a declarat Constantin Bobaru.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: